Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk z sosem cytrynowym"
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 22
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 91
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 22
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 91
Składniki
Mięso natnij głęboko wzdłuż, nie przecinając do końca, aby dało się rozłożyć jak książka. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Cebulę posiekaj. Umyte pieczarki pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę; mieszając – zeszklij. Następnie dodaj pieczarki i smaż, od czasu do czasu mieszając aż odparuje nadmiar płynu z patelni. Na mięsie równomiernie rozłóż przestudzone pieczarki i zwiń je, formując roladę i obwiąż bawełnianą nicią.
Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw mięso, piecz około 15 min. Następnie obniż temperaturę do 180°C i piecz roladę jeszcze 30-40 minut.
W rondelku roztop masło. Dodaj skórkę z cytryny oraz mąkę, smaż 1-2 min. Wlej bulion oraz śmietankę. Zagotuj zawartość rondelka, cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Na koniec dodaj jeszcze kurkumę oraz sok z cytryny. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
60 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie