Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk ze szpinakiem"
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 480
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 542
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 840
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 480
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 542
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 840
Składniki
Pierś z indyka umyj i osusz. Rozkrój ją tak, aby dało się ją rozłożyć jak książkę. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij na cienki płat. Oprósz solą oraz pieprzem, skrop olejem. Zwiń w roladę, odłóż do lodówki na kilka godzin.
Marchewkę obierz, umyj. Ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Gdy przestygnie, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Umytą paprykę pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło. Włóż szpinak, duś aż cały płyn wyparuje. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Wystudź.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Płat mięsa posmaruj wystudzonym szpinakiem, rozłóż marchewkę i paprykę, posyp pokruszonym serem feta. Zwiń w roladę i zasznuruj bawełnianą białą nicią. Wierzch posmaruj olejem i przełóż do żaroodpornego naczynia. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw mięso, piecz około 15 min.
Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 30 min, często skrapiając sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Upieczone mięso odstaw na 10 minut, by „odpoczęło” i dopiero wtedy je pokrój. Podawaj na ciepło lub zimno.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie