Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli z obiadu został Ci schab, karczek, żeberka czy inne mięso wykorzystaj je do bigosu, którym zajadać się będzie cała rodzina
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 19
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 50
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 197
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 19
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 50
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 197
Składniki
1. Grzyby suszone namoczyć w wodzie przez ok. 30-40 minut. 2. Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, nalać wody tak by przykryła kapustę, zagotować odlać 1/2 lub cały wywar jeśli chcemy by bigos był mniej kwaśny. Można nie odlewać wody i gotować kapustę do miękkości jeśli preferujemy by bigos był kwaśny 3. Jeśli woda zostanie odlana po zagotowaniu kiszonej kapusty należy ją uzupełnić w taki sposób woda stanowiła ok. 1/2 objętości kapusty, dodać marchew startą na dużym oczku, namoczone grzyby suszone i gotować do miękkości ( u mnie ok. 1h) 4. Do drugiego garnka włożyć poszatkowaną młodą kapustkę, zalać wodą tak aby ją przykryła, zagotować i odlać cały wywar by uniknąć smaku goryczki. Ponownie nalać wody do 1/2 objętości młodej kapusty i gotować do miękkości (u mnie ok 30 min). 5. Na patelni rozpuścić masło klarowane, podsmażyć na złoty kolor cebulę, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę i wszystko smażyć do uzyskania ciemno złotego koloru kiełbasy i cebuli - odstawić. 6. Pokroić w większą kostkę mięso pozostałe z obiadu. 7. Gdy obydwie kapusty będą miękkie pomieszać je razem, dodać pokrojone mięso, podsmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawę do bigosu według smaku ( u mnie całe opakowanie) i słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszając doprowadzić do wrzenia by składniki dokładnie się połączyły. Gotować ok. 5 min. Inflacyjny bigos jest sposobem na brak marnotrawstwa i wykorzystywanie mięsa, którego nadwyżki pozostaną np. po niedzielnym obiedzie.