Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli z obiadu został Ci schab, karczek, żeberka czy inne mięso wykorzystaj je do bigosu, którym zajadać się będzie cała rodzina
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22553
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14858
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4656
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44386
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 616
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 634
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22553
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14858
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4656
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44386
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 616
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 634
Składniki
1. Grzyby suszone namoczyć w wodzie przez ok. 30-40 minut. 2. Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, nalać wody tak by przykryła kapustę, zagotować odlać 1/2 lub cały wywar jeśli chcemy by bigos był mniej kwaśny. Można nie odlewać wody i gotować kapustę do miękkości jeśli preferujemy by bigos był kwaśny 3. Jeśli woda zostanie odlana po zagotowaniu kiszonej kapusty należy ją uzupełnić w taki sposób woda stanowiła ok. 1/2 objętości kapusty, dodać marchew startą na dużym oczku, namoczone grzyby suszone i gotować do miękkości ( u mnie ok. 1h) 4. Do drugiego garnka włożyć poszatkowaną młodą kapustkę, zalać wodą tak aby ją przykryła, zagotować i odlać cały wywar by uniknąć smaku goryczki. Ponownie nalać wody do 1/2 objętości młodej kapusty i gotować do miękkości (u mnie ok 30 min). 5. Na patelni rozpuścić masło klarowane, podsmażyć na złoty kolor cebulę, dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę i wszystko smażyć do uzyskania ciemno złotego koloru kiełbasy i cebuli - odstawić. 6. Pokroić w większą kostkę mięso pozostałe z obiadu. 7. Gdy obydwie kapusty będą miękkie pomieszać je razem, dodać pokrojone mięso, podsmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawę do bigosu według smaku ( u mnie całe opakowanie) i słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszając doprowadzić do wrzenia by składniki dokładnie się połączyły. Gotować ok. 5 min. Inflacyjny bigos jest sposobem na brak marnotrawstwa i wykorzystywanie mięsa, którego nadwyżki pozostaną np. po niedzielnym obiedzie.