Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już prawie ugotowałam swój sprawdzony przepis na wątróbki drobiowe, kiedy w głowie pojawił się pomysł, aby dodać coś, czego nigdy nie dodawałam. No i pomysł okazał się super ciekawą niespodzianką smakową. Znowu sama siebie mile zaskoczyłam rezultatem mojego eksperymentowania w kuchni. Tajemniczym składnikiem jest tu ajika, pikantna pasta składająca się z przypraw takich jak kolendra, abchajski pieprz, ostra i słodka papryka, koncentrat pomidorowy. Jest bardzo zdrowa dla kobiet i mężczyzn, oczyszcza krew z cholesterolu, zawiera witaminy: A,E i PP. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Super smaczne danie. I wbrew pozorom danie nie jest pikantne, gdyż tego ciekawego, niecodziennego słodkawego smaku dodaje właśnie ajika.
Patelnia, deska i nóż do krojenia, miska
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 474
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 68
Polecam.
Odsłon: 577
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 853
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 256
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 474
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 68
Polecam.
Odsłon: 577
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 853
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 256
Składniki
Papryczkę chili przekroić na pół wydrążyć środek, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
Papryczkę chili smażyć na 3 łyżkach oleju
Kiedy papryczka zacznie "skakać", dodać czosnek, smażyć przez chwilę. W tym czasie zagotować wodę i zalać pomidory wrzątkiem
Do papryczki i czosnku dodać cebulę i dalej smażyć aż cebula się zeszkli. Od czasu do czasu pomieszać
W tym czasie wątróbki oczyszczamy z tłuszczyku oraz żyłek, kroimy na 2-3 cm kawałki
Dodajemy do patelni i delikatnie mieszamy. Smażymy na średnim ogniu dopóki wątróbki się zetną i nie będzie widać krwi. Jeśli trzeba, dodajemy 3 łyżki oleju.
Do patelni dodać obrane ze skórki i pokrojone na 3 kawałki pomidorki koktajlowe i dalej smażyć 5 minut.
Dodać szczyptę płatków chili, wymieszać, dodać łyżkę wody i przykryć przykrywką. Smażyć kolejne 5 minut. Dodać 2 łyżki -3 oleju jeśli trzeba.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie.
Dodajemy czubatą łyżkę pasty ajika oraz następną łyżkę wody, mieszamy, redukujemy ogień do minimum i dusimy kolejne 5 minut. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Wątróbki podajemy z ziemniakami, chlebem czosnkowym lub bułką z dodatkiem surówki.