Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jaja z szynką i korniszonem w galarecie"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Natkę umyć, listki oberwać. Ogórki pokroić w talarki, szynkę w kawałki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, każde umieścić w filiżance, obłożyć natką, ogórkiem i szynką.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na co najmniej 15 minut (najlepiej na godzinę), by dobrze napęczniała, potem rozpuścić w ciepłym bulionie (nie gotować, bo straci właściwości żelujące), doprawić solą, pieprzem.
Gdy płyn zacznie tężeć, zalać jajka. Przed podaniem schłodzić.
Żeby potrawa pięknie stężała, na 1 litr płynu użyj co najmniej 2 dag żelatyny w proszku albo listkach (1 listek waży ok. 2,5 g).
ok. 55 minutŹródło: Twoje Imperium