Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 430

Dodano:

Odsłon: 5331

Wiem,że to nie okres wielkanocny, ale u nas te jak je się cały czas. Sprawdzają się super na obiad na kolację i nawet na imprezę jako przekąska. Zazwyczaj podaje je z sosem pieczarkowym lub buraczkami ale idealnie sprawdzi się tutaj tej sos tatarski lub musztardowy. Więcej przepisów oraz filmików krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube @smacznie_na_talerzu Zapraszam

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • 5 jajek
  • 500g mięsa mielonego
  • 30g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól,Pieprz
  • PANIERKA:
  • 2 jajka
  • mąka
  • Bułka tarta
  • garnek do głębokiego smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jajka po szkocku

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na półtwardo (gotowałam 3minuty). Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso umieścić w misce, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić masę jak na kotlety mielone. Podzielić na 5 równych części. Na dłoni rozpłaszczyć cienki placek z mięsa, położyć jajko i obtoczyć mięsną masą, tak aby z każdej strony było zakryte. Gotowe jajka obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. W garnku rozgrzać olej do temp. 160-165°C. Smażyć na głębokim tłuszczu (całe jajko powinno być zanurzone) ok 7-8 minut na złoto-brązowy kolor. Usmażone jajka wyciągamy łyżką cedzakową i kładziemy na ręczniki papierowe.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń