Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajka zapiekane w pomidorowych kokilkach

Jajka zapiekane w pomidorowych kokilkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Jajka zapiekane w pomidorowych kokilkach"

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 duże pomidory (dojrzałe
  • ale dosyć twarde)
  • 4 plasterki gotowanej szynki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • biały pieprz
  • szczypiorek do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj, wytrzyj, zetnij wierzchy. Wydrąż środki z pestkami. Uważaj, aby przy tym nie uszkodzić ścianek pomidorów. Wydrążone pomidory oprósz w środku solą. Ustaw na kratce kuchennej do góry dnem, aby ociekły z soku. Następnie pomidory posyp białym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyłóż plasterkami gotowanej szynki.

  2. Do każdego pomidora wbij po jednym jajku i ustaw w żaroodpornej formie. Przykryj odciętymi wierzchami. Obłóż rozmarynem pociętym na kawałki. Pomidory skrop oliwą (możesz też dodatkowo wymieszać ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC.

  3. Piecz około 20 minut, aż białka jajek dobrze się zetną.

  4. Szczypiorek opłucz, dokładnie osusz, posiekaj. Gotowe miseczki pomidorowe z jajkami oprósz solą i białym pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń