Do góry

Dania główne Przepis na:

Jak przygotować kotlety mielone

Jak przygotować kotlety mielone

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 1949

Dodano:

Odsłon: 18175

Przepis jak przygotować kotlety mielone.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • cebula
  • bułka kajzerka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • tłuszcz do smarzenia
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w letniej wodzie, gdy już się rozmoknie porządnie wycisnąć z wodzy. Do mięsa dodać pokrojoną cebule, jajko, bułkę sól i pieprz.
    Masę mięsną wyrabiać rękami zamoczonymi w zimnej wodzie. Formować małe kotleciki i panierować je w tartej bułce.
    Smażyć z obu stron na jasnobrązowy kolor. Nie podlewać kotletów wodą, bo skórka nie będzie chrupać. Dosmażając zmniejszyć po prostu ogień.

  2. Kotlety mielone można uczynić atrakcyjnymi na wiele sposobów:
    • zapiec z plastrem obranego pomidora i serem
    • przybrać wiórkami chrzanu
    • ułożyć na nich po 1 sadzonym jajku
    • zapiec z cienkim plastrem boczku wędzonego
    • przybrać piklami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń