Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis zapożyczony od pakistańskiego kolegi, zawsze się sprawdza...
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 231
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4922
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4815
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44845
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 466
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 231
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4922
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4815
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44845
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 466
Składniki
Szklankę ryżu (porcja na 2 osoby) przesypujemy do sitka i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy ryż i smażymy kilka chwil na wolnym ogniu, aż się zeszkli. Często mieszamy, żeby się nie przypalił.
Do zeszklonego ryżu dolewamy 1 i 3/4 szklanki zimnej wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu do momentu kiedy ryż wchłonie wodę i pojawią się charakterystyczne kratery. Nie odkrywamy garnka i nie mieszamy ryżu.
Garnek wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C. No i gotowe, smacznego ;-)
Jeżeli chcemy przygotować ryż z curry, to zanim na rozgrzany olej dodamy ryż: przysmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, a jak się zeszkli dodajemy 2 łyżeczki curry, po chwili dosypujemy ryż i dalej postępujemy jak wyżej ;-)