Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem zdarza się, że wychodzimy z kuchni na przysłowiową chwilkę pozostawiając gotujący się obiad. Wracamy po kwadransie kiedy czujemy charakterystyczny zapach spalenizny. Czy taki obiad da się jeszcze uratować ? Spróbować zawsze warto:)
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4924
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4924
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Podstawowa zasada to taka, że przypalonej potrawy nie mieszamy tylko delikatnie przekładamy górną jej część /tą która nie jest przypalona/ do innego garnka. Innym sposobem jest szybkie schłodzenie garnka z potrawą - w tym celu garnek z przypalonym daniem wstawiamy do większego garnka, zlewu lub miski /oczywiście nie plastikowej/ z lodowatą wodą /możemy dodać lód/ i schłodzoną potrawę /tą część która jest nie przypalona/przekładamy do innego garnka.
Oto jak możemy uratować przypalone potrawy: Ciasto - ostrym nożem ścinamy przypalenie i ciasto smarujemy dżemem, powidłami lub polewamy polewą czekoladową. Zupa - do przypalonej zupy wkładamy na pół przekrojoną cebulę i gotujemy kilka minut - możemy włożyć skórkę chleba i odstawić na 30 min. nie gotując. Ziemniaki i makaron - wyjmujemy ziemniaki lub makaron z wierzchu-nie przypalone, przekładamy do innego garnka ze świeżą osoloną wodą i gotujemy dalej Ryż - nie przypalony ryż przekładamy do innego garnka, zalewamy nową wodą i gotujemy z dodatkiem białego wina. Bigos i kapusta - część potrawy bez przypalenia przekładamy do innego garnka, wrzucamy korek od wina i gotujemy ok. 1-2 min. i korek wyjmujemy. Pieczeń - odkrawamy przypaloną część a resztę podlewamy wodą z dodatkiem tłuszczu /np. masła/, dodajemy przyprawy, pokrojone warzywa i dusimy dalej Sos - sos delikatnie /tak by spalenizna pozostała/ przelewamy do nowego garnka i na małym ogniu zagotowujemy z surowym ziemniakiem lub skórką chleba / po zagotowaniu wyrzucamy je/. Możemy też dodać cebulę przekrojoną na pół a potem ją wyrzucić. Zapiekanka - górną przypaloną część zapiekanki zdejmujemy i wyrzucamy. Następnie zapiekankę posypujemy bułką tartą, otrębami, serem żółtym lub zmielonymi orzechami, na wierzchu układamy wiórki masła i pieczemy do końca.
Jeśli pomimo wszystko w potrawie nadal wyczuwamy spaleniznę możemy ją doprawić wyrazistymi przyprawami np. cynamonem, imbirem, pieprzem papryczką chili.