Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękna i efektowna dekoracja na tort, która sprawdzi się na każdą okazję.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2181
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2181
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 254
Składniki
Drip to nic innego jak połączenie śmietanki i czekolady w odpowiednich proporcjach. Podstawą kolorowego dripu jest biała czekolada. Potrzebny będzie też barwnik spożywczy w proszku lub w żelu. Proporcje do wykonania dripu z białej czekolady: 100 g czekolady białej 40 g śmietanki kremówki Proporcje na różne wielkości tortu znajdziecie na moim blogu https://slodkiblog.pl/jak-zrobic-kolorowy-drip-na-tort/
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w misce. Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Zalewamy czekoladę gorącą śmietanką i odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeśli masa zrobi się zbyt zimna i czekolada nie będzie chciała się rozpuścić, można podgrzać miseczkę ze składnikami w kąpieli wodnej i dzięki temu uzyskać jednolitą konsystencję.
Następnym krokiem jest zabarwienie dripu. Ilość barwnika zależy od pożądanej przez Ciebie intensywności koloru. Pamiętaj że biała czekolada nie jest tak naprawdę biała, a lekko żółta. Jej kolor wpłynie na końcowy efekt kolorystyczny polewy. Jeśli chcesz uzyskać kolor identyczny jak barwnik, polewę najpierw wymieszaj z białym barwnikiem, a dopiero później z kolorem właściwym.
Drip musi mieć odpowiednią temperaturę żeby wylać go na tort. Nie może być za ciepły, bo spłynie po brzegach tortu zostawiając tylko brudny ślad, nie może też być za zimny, bo zastygnie zanim zdążą utworzyć się ściekające sople. Dobrym pomysłem jest zrobienie próby na torcie, czyli wylanie odrobiny polewy i sprawdzenie czy odpowiednio zastyga.
Należy pamiętać, że tort musi być dobrze schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce lub przez kilka godzin w zamrażalniku. Jest kilka metod wykonania dripu: za pomocą łyżeczki (zobacz film) za pomocą butelki (dyspensera) do sosów (zobacz film) za pomocą szpatułki: należy wylać odpowiednią ilość polewy na środek tortu, a następnie za pomocą szpatułki rozprowadzić ją pozwalając by część spłynęła po brzegach.