Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na domową pizzę, którą przygotowuję w piekarniku. Z pomocą kilku prostych trików, pokażę Wam, jak zrobić idealne, cienkie ciasto – takie jak w najlepszej pizzerii, ale bez kamienia do pizzy! Pizza z tego przepisu wychodzi za każdym razem. Przepis jest prosty, więc każdy sobie z nim poradzi :)
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 947
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 144
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 191
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 791
Duszone mięso w aromatycznym sosie z dodatkiem suszonych śliwek to danie, któ...
Odsłon: 947
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 144
Pyszny sos do pizzy, który przygotujesz na bazie tradycyjnego, włoskiego prze...
Odsłon: 191
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 791
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Jeśli masz robota planetarnego, możesz to zrobić w robocie, ale równie dobrze można zarobić ciasto ręcznie. Wyrabiaj do momentu, aż będzie elastyczne. Następnie podziel ciasto na 3 części (3 pizze), połóż na talerzu, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 2h.
Na patelnię wyłóż pulpę pomidorową, dodaj oliwę oraz przyprawy i na małym ogniu zredukuj aż powstanie sos w konsystencji przypominający keczup. Podziel sos na 3 części. Rozgrzej piekarnik na maxa z termoobiegiem. U mnie to 275 stopni + termo. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki, weź jedną porcję. Zacznij wyrabiać pizzę obracając ciasto na stolnicy. Skup się na tym, by dociskać ciasto w środku i delikatnie je rozciągać. Boki niech pozostaną trochę grubsze. Jak już ciasto będzie rozciągnięte, to w środku rozwałkuj je cienko wałkiem.
Ciasto rozwałkuj tak cienko, jak się tylko da. Jeśli pozostawisz minimalnie grubsze boki, to pizza ładniej dopiecze się w środku a boki się nie spalą. Możesz też całość rozwałkować, ale wtedy musisz ostrożnie piec, bo cienkie boki dość szybko się przypalają.
Gdy ciasto jest już rozwałkowane, przełóż je na przygotowaną blachę z papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadź dokładnie jedną porcję sosu.
Sos rozprowadź też na bokach ciasta.
Zatrzyj ser na tarce z grubymi oczkami. Ja używam 2 rodzajów sera a najczęściej tego, który mam akurat w domu. Połączenie sera mozarella z innym serem daje fajny mix smakowy. Pokrój dość cienko pieczarki. Ser i pieczarki podziel na 3 części. Na ładnie rozprowadzonym sosie ułóż jedną porcję sera i pieczarek, wierzch posyp oregano.
Blachę z pizzą włóż do rozgrzanego na maxa piekarnika z termoobiegiem - na sam dół piekarnika - na ostatnią szynę. Piecz około 12-13 min, zaglądając co chwilę, czy się nie przypala. W zależności od piekarnika może to być krócej lub dłużej, musisz wyczuć. Jak boki zaczną już się mocniej przypiekać, to czas żeby ją wyciągnąć. Wypieczoną pizzę przekładam z blachy na kratkę - taką do studzenia ciasteczek. Wtedy jest idealnie chrupka. Jeśli zostawisz ją na blaszce, to po przestygnięciu będzie bardziej namoknięta.
Pieczona na najniższej szynie piekarnika bardzo ładnie się dopieka od spodu.
A co najważniejsze w środku nie jest surowa! :) Uważaj też z ilością składników. Jeśli nałożysz ich zbyt dużo, to też może się nie dopiec. Smacznego :)