Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcięlibyśmy jak najdłużej cieszyć się smakiem świeżych dojrzałych owoców, dlatego też konserwujemy owoce na zimę w postaci kompotów, soków, dżemów czy powideł, oczywiście przy użyciu sporej ilości cukru. Tak przygotowane przetwory są z pewnością pyszne, ale tracą wiele substancji odżywczych. No i ten cukier... biała trucizna. Zastanawialiście się kiedyś jak inaczej utrwalać owoce, bardziej zdrowo ale równie skutecznie?
Otóż można! Nie cukrem, a.... solą. Dokładnie bardzo małą ilością soli. Metoda ta nosi nazwę janginizacji i wywodzi się z kuchni makrobiotycznej. Ten naturalny sposób utrwalania owoców polega na powolnym duszeniu owoców lub warzyw we własnych sokach z odrobiną soli, najlepiej gruboziarnistej kamiennej, morskiej lub himalajskiej . Sól umożliwia wydobycie z owoców ich naturalnej słodyczy a jednocześnie nie niszczy autentycznego koloru i smaku. Na pewno dodajecie szczyptę soli do ciasta , żeby podbić jego słodki smak. I tutaj też tak to w skrócie działa, podbijamy niejako słodycz owoców odrobiną soli. I przy okazji konserwujemy.
Czy janginizacja przypadnie do gustu wszystkim amatorom słodkich przetworów? Tego nie wiem. Ale z pewnością jest to metoda warta wypróbowania przez tych, którzy chcą wyeliminować ze swojej diety cukier rafinowany, który jak wiadomo jest odpowiedzialny za wiele chorób cywilizacyjnych. A więc diabetyków, stosujących diety o zmniejszonej ilości węglowodanów, rodziców, którzy chcą odżywiać zdrowo siebie i swoje pociechy. Dla wszystkich którzy cenią po prostu zdrowie.
Owoce są podgrzewane powoli na niewielkim ogniu, w garnku o grubym dnie, żeby uniknąć przypalenia. Oczywiście uzyskamy raczej lekko żelowe przetwory niż gęste powidła, ale 100 % zdrowe.
Zachęcam do samodzielnego przetwarzania owoców tym sposobem. Jeśli macie już jakieś doświadczenie, macie swoje sprawdzone receptury, podzielcie z nami swoimi uwagami.
Na moim koncie wkrótce umieszczę kilka sprawdzonych "moich" przepisów. Serdecznie zapraszam.
Pyszna i zdrowa:) Na zdjęciu jest jeszcze ciepła,ale po stężeniu jest jak gal...
Odsłon: 7323
Zdrowe i smaczne fit słodycze bez dodatku cukru. Prostota i łatwy sposób przy...
Odsłon: 9880
Szybkie i smaczne ciasteczka idealne na każdą okazję jak również na ciepłe dn...
Odsłon: 313
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4101
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 37
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 50
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 107
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1079
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4101
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 37
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 50
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 107
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1079
Składniki
Otóż można! Nie cukrem, a.... solą. Dokładnie bardzo małą ilością soli. Metoda ta nosi nazwę janginizacji i wywodzi się z kuchni makrobiotycznej. Ten naturalny sposób utrwalania owoców polega na powolnym duszeniu owoców lub warzyw we własnych sokach z odrobiną soli, najlepiej gruboziarnistej kamiennej, morskiej lub himalajskiej . Sól umożliwia wydobycie z owoców ich naturalnej słodyczy a jednocześnie nie niszczy autentycznego koloru i smaku. Na pewno dodajecie szczyptę soli do ciasta , żeby podbić jego słodki smak. I tutaj też tak to w skrócie działa, podbijamy niejako słodycz owoców odrobiną soli. I przy okazji konserwujemy. Czy janginizacja przypadnie do gustu wszystkim amatorom słodkich przetworów? Tego nie wiem. Ale z pewnością jest to metoda warta wypróbowania przez tych, którzy chcą wyeliminować ze swojej diety cukier rafinowany, który jak wiadomo jest odpowiedzialny za wiele chorób cywilizacyjnych. A więc diabetyków, stosujących diety o zmniejszonej ilości węglowodanów, rodziców, którzy chcą odżywiać zdrowo siebie i swoje pociechy. Dla wszystkich którzy cenią po prostu zdrowie. Owoce są podgrzewane powoli na niewielkim ogniu, w garnku o grubym dnie, żeby uniknąć przypalenia. Oczywiście uzyskamy raczej lekko żelowe przetwory niż gęste powidła, ale 100 % zdrowe. Zachęcam do samodzielnego przetwarzania owoców tym sposobem. Jeśli macie już jakieś doświadczenie, macie swoje sprawdzone receptury, podzielcie z nami swoimi uwagami. Na moim koncie wkrótce umieszczę kilka sprawdzonych "moich" przepisów. Serdecznie zapraszam.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Delikatne placki z cukinii
Dania główne
Acqua pazza- Szalona woda
Dania główne
Ryba na jarzynce
Dania główne
Racuchy na maślance
Delikatne placki z cukinii
Placki z cukinii będą idealne jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek...
Odsłon: 111
Acqua pazza- Szalona woda
Czyli po naszemu ryba na dziko, najprostsza sycylijska receptura podpatrzona...
Odsłon: 50