Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jarskie pierogi"
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 182
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 476
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 46
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 182
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 476
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 46
Składniki
Mąkę przesiej, wymieszaj z połową łyżeczki soli. Porcjami dolewaj gorącą wodę (około szklanki). Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, ułóż w misce i szczelnie okryj ściereczką, by ciasto nie wyschło.
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, pozostaw do osączenia. Następnie przesyp do rondla i podpraż na suchej patelni, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.
Kaszę posyp łyżeczką soli, zalej 2 szklankami wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie płyn. Wkrusz do niej biały ser, wymieszaj. Jedną cebulę obierz i drobno poszatkuj, przesmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy. Wymieszaj, farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj (urywaj porcje ciasta, a resztę trzymaj pod ściereczką), szklanką wycinaj krążki. Na każdy nakładaj farsz z kaszy i sera, starannie zlepiaj brzegi.
Wrzucaj pierogi na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Boczek pokrój w plasterki, a potem w kosteczkę. Na patelnię wrzuć pokrojony drobno boczek, wytop skwarki. Dodaj drugą, obraną i poszatkowaną cebulę, przesmaż. Okraś gorące pierogi.Źródło: Świat kobiety