Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarzynowa z kluskami"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 356
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2289
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 402
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 133
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 356
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2289
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 402
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 133
Składniki
Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj 8-10 minut. Odlej na sicie, wywar pozostaw. Groszek opłucz i osącz lub rozmroź.
Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Przesmaż w garnku na łyżce oleju. Zalej litrem wywaru z kalafiora. Dodaj pomidory z zalewą. Gotuj 15 minut.
Zupę zmiksuj, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dodaj groszek, kalafior i połowę posiekanej natki. Podgrzej. Osobno zagotuj 250 ml wody z solą i gałką.
Na wrzątek wsyp kaszę, ugotuj i wystudź. Dodaj jajka, ser i resztę posiekanej natki, wymieszaj. Łyżką formuj kluski, ugotuj w osolonym wrzątku. Podaj do zupy.
Czas ok. 70 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł.
Kluseczki możesz również przygotować w inny sposób. Ugotuj gęstą kaszę mannę z dodatkiem łyżki masła oraz soli i, ewentualnie, ulubionych ziół (do smaku). Wylej ją na głęboką tackę lub do prostokątnej formy i pozostaw do zastudzenia. Przed dodaniem do zupy pokrój gęstą masę w romby lub kwadraciki.Źródło: Świat kobiety