Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pomysł na warzywa w trochę innym wydaniu niż zwykle
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 162
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 636
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 515
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 162
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 636
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 515
Składniki
Kalafior oczyść, umyj, odetnij zgrubiałą końcówkę łodygi. Podziel na różyczki. Całość włóż do garnka i zalej gorącą wodą. Gotuj z dodatkiem sporej szczypty soli oraz odrobiny cukru około 10 minut.
Cukinię umyj, odetnij końcówki, pokrój w plasterki razem ze skórką.
Marchewki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Osusz je, a następnie pokrój w plasterki. Plasterki marchewki wrzuć do garnka, w którym gotuje się kalafior. Gotuj razem jeszcze 5-8 minut. Wyjmij warzywa i osącz na sicie.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć plasterki cukinii, oprósz je solą i białym pieprzem. Smaż krótko na dużym ogniu. Po chwili zmniejsz płomień. Dodaj kalafior i marchewkę.. Smaż razem jeszcze 3-5 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i trzymaj w cieple.
Masło rozgrzej w niewielkim rondelku i zdejmij z ognia. Mieszając, powoli dodawaj do niego mąkę. Rondelek ponownie umieść na ogniu. Porcjami powoli wlewaj mleko i nadal energicznie mieszając, doprowadź sos do wrzenia. Beszamel dopraw gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Polej nim ciepłe warzywa i posyp czarnym sezamem/ czarnuszką.