Do góry

Dania główne Przepis na:

Jęczmienny zielony ryż

Jęczmienny zielony ryż

Autor:

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 11157

Dodano:

Odsłon: 229

W Azji ryż to symbol życia i podstawa dań. Robi się z niego mąkę, płatki, olej, papier. Każda kucharka ma swoje własne sposoby przyrządzania i podawania ryżu. Ja proponuję zieloną wersję.

Składniki

  • ryż 75 g
  • woda ok. 500 ml
  • młody sproszkowany jęczmień 1 płaska łyżeczka
  • sól
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż przepłukać. Do wody dodać 1 płaską łyżeczkę młodego jęczmienia, lekko posolić. Zagotować wodę. Dodać ryż, gotować na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Nie przykrywać garnka.

    W celu rozluźnienia ryż należy starannie oddzielić widelcem. Można go podawać zarówno do słodkich dań jak i słonych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń