Do góry

Dania główne Przepis na:

Jednogarnkowe jesienne danie z sarniny

Jednogarnkowe jesienne danie z sarniny

Autor:

Przepisów i artykułów: 406 Ocena: 2443

Dodano:

Odsłon: 1921

Mięso z sarny jest niezwykle pyszne i aromatyczne. Jeśli dobrze się je przygotuje będzie jednocześnie kruche i soczyste. Lekko orzechowy smak sarniny połączyłam z ziemniakami, słodką kolorową papryką, czerwoną cebulą, kukurydzą i odrobiną chili. Wyszło bardzo kolorowo, apetycznie, a co najważniejsze smacznie.

Składniki

  • 500 g mięsa z sarny, szynki lub łopatki
  • Pieprz ziołowy
  • łyżka klarowanego masła
  • kilka ziemniaków
  • czerwona cebula
  • kolba kukurydzy
  • Papryka czerwona
  • papryka żółta
  • papryka pomarańczowa
  • chili
  • natka pietruszki
  • sól ziołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jednogarnkowe jesienne danie z sarniny

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w pieprzu ziołowym.
    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Partiami podsmażamy mięso. Uwaga: nie wrzucamy wszystkiego mięsa na raz, gdyż mięso zacznie się dusić, a soki będą z niego wypływać. Aby kawałki mięsa zostały soczyste, muszą się szybko przyrumienić. Do zrumienionego mięsa dokładamy pokrojone w słupki ziemniaki, ziarna kukurydzy, pokrojone w drobną kostkę chili i cebulę pokrojoną w pióra. Solimy. Wlewamy 200 ml wody lub bulionu z sarny. Dusimy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pokrojone w paski papryki i dusimy około 5 minut. Papryka powinna zostać chrupiąca. Potrawkę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Danie jest gotowe do podania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 października 2021 Świetny przepis i chyba trzeba się zakręcić przy znajomych z Bieszczad, bo na wiosnę mieliśmy trochę dziczyzny, więc teraz jakaś sarnina na jesień też by się przydała :D Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń