Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne udka z kaczki -doskonałe na obiad albo ciepłą kolację. A jak zostaną - to jako pokrojone mięso na kanapkę też palce lizać. Zapewniam jednak - nie zostaną ;)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 981
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4254
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 582
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 946
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3884
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 981
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4254
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 582
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 946
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3884
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 791
Składniki
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i rozdrobnionym przez praskę czosnkiem, lekko skrapiamy olejem, aby wszystko się połączyło- to jest nasza zamarynowana podstawa. Kroimy cebulkę i marchewkę w talarki ( może być kostka jest ktoś woli), przykrywamy nimi kacze udka, i wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.
Wkładamy udka do rękawa do pieczenia ( razem z cebulką, marchewką), dorzucamy suszone śliwki i wodę/bulion. Rękaw wkładamy do piekarnika do naczynia żaroodpornego –kaczkę będziemy co jakiś czas przewracać na drugą stronę, żeby zarumieniła się wszędzie. Kaczka piecze się w rękawie około 2 godzin w temp. 180 stopni. Na koniec rozcinamy rękaw i zostawiamy kaczkę na jakiś 15 minut, żeby chwyciła brązową skórkę. Suszone śliwki dodają jej słodyczy i aromatu, więc w żadnym wypadku nie rezygnujemy z nich. Podajemy udekorowaną świeżymi ziołami, u mnie tym razem wersja z tymiankiem. Zazwyczaj z kaczki wytapia się sporo tłuszczu, zawsze wlewam go razem z kaczką do półmiska/ misy, którą podaję na stół – po zastygnięciu mam fantastyczny, aromatyczny tłuszczyk, który potem można wykorzystać.