Do góry

Dania główne Przepis na:

Kacze udka z rozmarynem i suszonymi śliwkami.

Kacze udka z rozmarynem i suszonymi śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 2061

Dodano:

Odsłon: 4759

Aromatyczne udka z kaczki -doskonałe na obiad albo ciepłą kolację. A jak zostaną - to jako pokrojone mięso na kanapkę też palce lizać. Zapewniam jednak - nie zostaną ;)

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i rozdrobnionym przez praskę czosnkiem, lekko skrapiamy olejem, aby wszystko się połączyło- to jest nasza zamarynowana podstawa. Kroimy cebulkę i marchewkę w talarki ( może być kostka jest ktoś woli), przykrywamy nimi kacze udka, i wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki.

  2. Wkładamy udka do rękawa do pieczenia ( razem z cebulką, marchewką), dorzucamy suszone śliwki i wodę/bulion. Rękaw wkładamy do piekarnika do naczynia żaroodpornego –kaczkę będziemy co jakiś czas przewracać na drugą stronę, żeby zarumieniła się wszędzie. Kaczka piecze się w rękawie około 2 godzin w temp. 180 stopni. Na koniec rozcinamy rękaw i zostawiamy kaczkę na jakiś 15 minut, żeby chwyciła brązową skórkę. Suszone śliwki dodają jej słodyczy i aromatu, więc w żadnym wypadku nie rezygnujemy z nich. Podajemy udekorowaną świeżymi ziołami, u mnie tym razem wersja z tymiankiem.
    Zazwyczaj z kaczki wytapia się sporo tłuszczu, zawsze wlewam go razem z kaczką do półmiska/ misy, którą podaję na stół – po zastygnięciu mam fantastyczny, aromatyczny tłuszczyk, który potem można wykorzystać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń