Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kaczka duszona z jabłkami i ziemniakami"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5326
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 408
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5326
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 408
Składniki
Mięso umyj, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, otocz w czosnku pokrojonym w plasterki i grubo posiekaną cebulą. Pozostaw na noc.
Przełóż mięso do dużego żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Jabłka umyj (nie obieraj ze skórki), pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Ziemniaki pokrój w kostkę, posmaruj je odrobiną oleju lub masła. Obłóż mięso jabłkami i ziemniakami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C. Polej mięso połową szklanki wody, wstaw do piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.
Od czasu do czasu oblewaj mięso sosem. Sprawdź, czy ziemniaki się upiekły. Pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg na 5 minut. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
CZAS: około 3 godzinyŹródło: Dobry Tydzień