Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana

Autor:

Przepisów i artykułów: 914 Ocena: 17315

Dodano:

Odsłon: 354

Moja mama i teraz siostra zawsze nadziewała kaczkę mięsem mielonym tak kim jak mielone. Ja zastąpiłem mięso wieprzowe, mięsem drobiowym, które połączyłem z wątróbką kaczą i jabłkami. Takie misz - masz przepisu. Kaczka pyszna. A farszu zrobiłem za dużo, więc zapiekłem. Pyszny dodatek do kanapek.

Składniki

  • Kaczka pekińska
  • 200 g drobiowego mięsa mielonego
  • 200g wątróbki kaczej
  • 3 jabłka
  • natka pietruszki
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • syrop z agawy
  • masło klarowane
  • smalec gęsi
  • jajko
  • bułka
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kaczka nadziewana

Przygotowanie

  1. Kaczkę natarłem solą, wewnątrz solą i pieprzem mielonym.
    Piekarnik rozgrzałem 180 stopni C. Brytfankę wysmarowałem smalcem gęsim. Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki( ilość zależy od upodobań ), majeranek. Doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę nadziałem 2 jabłkami pokrojonymi na ćwiartki ( wykrojone gniazda nasienne ) i mięsnym farszem. Zasznurowałem nicią.
    Wstawiłem brytfankę przykrytą na 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem pokrywę i piekłem jeszcze pół godziny w termoobiegu. Na patelni rozgrzałem masło klarowane i na nim skarmelizowałem jabłko w syropie z agawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń