Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna pieczona kaczka - może być jedzona na ciepło i zimno. rozpływa się w dłoniach - i ustach
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 481
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 544
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 841
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 481
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 544
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 841
Składniki
Kaczkę myję dokładnie i usuwam nadmiary skóry. Moczę ją w solance około godziny. Osuszam. Nacieram intensywnie przyprawami. Daję bardzo dużo majeranku. I pieprzu. Piekarnik rozgrzewam do maksimum. Kaczkę wrzucam do brytfanny z kratką. Przez pierwsze pół godziny piekę w 225 stopniach Celsjusza. Piekę ją grzbietem do góry. Podlewam 2-3 razy. Wodą z pomarańczą lub olejem. Po 30 minutach przykrywam naczynie. Zmniejszam temperaturę do około 175 stopni. Piekę około 2 godzin. W trakcie pieczenia /w połowie mniej więcej/ odwracam kaczkę na drugą stronę. Po upieczeniu pozwalam jej odpocząć. Bo zasłużyła.Porcjuję.