Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna pieczona kaczka - może być jedzona na ciepło i zimno. rozpływa się w dłoniach - i ustach
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 85
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1423
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2853
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 85
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1423
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2853
Składniki
Kaczkę myję dokładnie i usuwam nadmiary skóry. Moczę ją w solance około godziny. Osuszam. Nacieram intensywnie przyprawami. Daję bardzo dużo majeranku. I pieprzu. Piekarnik rozgrzewam do maksimum. Kaczkę wrzucam do brytfanny z kratką. Przez pierwsze pół godziny piekę w 225 stopniach Celsjusza. Piekę ją grzbietem do góry. Podlewam 2-3 razy. Wodą z pomarańczą lub olejem. Po 30 minutach przykrywam naczynie. Zmniejszam temperaturę do około 175 stopni. Piekę około 2 godzin. W trakcie pieczenia /w połowie mniej więcej/ odwracam kaczkę na drugą stronę. Po upieczeniu pozwalam jej odpocząć. Bo zasłużyła.Porcjuję.