Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 926
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 188
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 926
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Natrzeć z wierzchu solą i majonezem, ketchupem, oprószyć papryką słodką. W środku solą, papryką i majerankiem.
Umyte jabłka pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Skropić olejem i oprószyć majerankiem. Upchnąć do kaczki tyle ile się da. Można spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie.
Kaczkę umieścić w gęsiarce i obłożyć ćwiartkami jabłek.
Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 2 godz.
Przed końcem pieczenia zdjąć przykrywę, żeby jeszcze ładnie przyrumienić kaczkę.
Podawać kaczkę gorącą do obiadu z pieczonymi jabłkami. Smacznego.