Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1660
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30520
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1660
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30520
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Natrzeć z wierzchu solą i majonezem, ketchupem, oprószyć papryką słodką. W środku solą, papryką i majerankiem.
Umyte jabłka pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Skropić olejem i oprószyć majerankiem. Upchnąć do kaczki tyle ile się da. Można spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie.
Kaczkę umieścić w gęsiarce i obłożyć ćwiartkami jabłek.
Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 2 godz.
Przed końcem pieczenia zdjąć przykrywę, żeby jeszcze ładnie przyrumienić kaczkę.
Podawać kaczkę gorącą do obiadu z pieczonymi jabłkami. Smacznego.