Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że pieczona kaczka ma bardzo wielu miłośników nie tylko w moim domu. Podana z aromatyczną kaszą gryczaną jest znakomita. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, rodzinny obiad. Mówi się, że jest to kaczka po krakowsku. Poza tym potrawa jest łatwa do zrobienia, właściwie sama się robi.
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 330
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 330
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Oprószyć solą, natrzeć przyprawą staropolską, słodką czerwoną papryką. Pozostawić w lodówce na ok. 30 min. Cebulę pokroić w drobne piórka i zeszklić na oleju rzepakowym. Suche grzyby połamać na mniejsze kawałki. Grzyby moczyć w wodzie ( 1-1,3 l ) ok. 2 godz., a następnie ugotować ok. 15 min z dodatkiem kostek bulionowych. Do gęsiarki wsypać kaszę gryczaną i dodać majeranek, zeszkloną cebulę i grzyby wraz z wywarem. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć porcje kaczki. Szczelnie przykryć przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godz. Na 20 min przed końcem pieczenia dodać jabłka pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych ale ze skórką. Kaczkę podać gorącą z kaszą i sałatką np. z pekinki. Kapustę poszatkować i dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koperek oraz pieprz czarny świeżo mielony, sól. Ugnieść kapustę, żeby straciła sztywność. Dodać majonez i wymieszać. Smacznego.