Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że pieczona kaczka ma bardzo wielu miłośników nie tylko w moim domu. Podana z aromatyczną kaszą gryczaną jest znakomita. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, rodzinny obiad. Mówi się, że jest to kaczka po krakowsku. Poza tym potrawa jest łatwa do zrobienia, właściwie sama się robi.
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Oprószyć solą, natrzeć przyprawą staropolską, słodką czerwoną papryką. Pozostawić w lodówce na ok. 30 min.
Cebulę pokroić w drobne piórka i zeszklić na oleju rzepakowym.
Suche grzyby połamać na mniejsze kawałki. Grzyby moczyć w wodzie ( 1-1,3 l ) ok. 2 godz., a następnie ugotować ok. 15 min z dodatkiem kostek bulionowych.
Do gęsiarki wsypać kaszę gryczaną i dodać majeranek, zeszkloną cebulę i grzyby wraz z wywarem. Wymieszać.
Na wierzchu ułożyć porcje kaczki. Szczelnie przykryć przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godz. Na 20 min przed końcem pieczenia dodać jabłka pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych ale ze skórką.
Kaczkę podać gorącą z kaszą i sałatką np. z pekinki.
Kapustę poszatkować i dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koperek oraz pieprz czarny świeżo mielony, sól. Ugnieść kapustę, żeby straciła sztywność. Dodać majonez i wymieszać.
Smacznego.
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 23
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 21
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 49
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 45
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 60
Prezentujemy Wam przepis, którego prostota mówi sama za siebie. Danie jest le...
Odsłon: 23
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni wegetariańskiej c...
Odsłon: 21
Ten arcy prosty przepis na zupę z soczewicy znany jest na całym Bliskim Wscho...
Odsłon: 49
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 45
Co dziś u was króluje w ten deszczowy zimny dzień ?
Odsłon: 60
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Oprószyć solą, natrzeć przyprawą staropolską, słodką czerwoną papryką. Pozostawić w lodówce na ok. 30 min. Cebulę pokroić w drobne piórka i zeszklić na oleju rzepakowym. Suche grzyby połamać na mniejsze kawałki. Grzyby moczyć w wodzie ( 1-1,3 l ) ok. 2 godz., a następnie ugotować ok. 15 min z dodatkiem kostek bulionowych. Do gęsiarki wsypać kaszę gryczaną i dodać majeranek, zeszkloną cebulę i grzyby wraz z wywarem. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć porcje kaczki. Szczelnie przykryć przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godz. Na 20 min przed końcem pieczenia dodać jabłka pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych ale ze skórką. Kaczkę podać gorącą z kaszą i sałatką np. z pekinki. Kapustę poszatkować i dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koperek oraz pieprz czarny świeżo mielony, sól. Ugnieść kapustę, żeby straciła sztywność. Dodać majonez i wymieszać. Smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
PIRZOLA. Przepyszny grillowany kurczak z pieczonymi warzywami.
Dania główne
ORMIAŃSKA HASZLAMA Z KARKÓWKĄ JAGNIĘCĄ
Dania główne
Pieczony morszczuk w warzywach
Dania główne
Mięso z chrząstką z dodatkiem cukinii
PIRZOLA. Przepyszny grillowany kurczak z pieczonymi warzywami.
Słowo PIRZOLA po polsku znaczy posiekać. Tak więc zapraszamy Was do wypróbowa...
Odsłon: 17
ORMIAŃSKA HASZLAMA Z KARKÓWKĄ JAGNIĘCĄ
HASZLAMA, jaką dzisiaj Wam prezentujemy jest jedną z wielu wersji, jakie dla...
Odsłon: 45