Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślę, że pieczona kaczka ma bardzo wielu miłośników nie tylko w moim domu. Podana z aromatyczną kaszą gryczaną jest znakomita. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, rodzinny obiad. Mówi się, że jest to kaczka po krakowsku. Poza tym potrawa jest łatwa do zrobienia, właściwie sama się robi.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1864
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5673
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5647
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1864
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5673
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5647
Składniki
Kaczkę dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Podzielić na porcje. Oprószyć solą, natrzeć przyprawą staropolską, słodką czerwoną papryką. Pozostawić w lodówce na ok. 30 min. Cebulę pokroić w drobne piórka i zeszklić na oleju rzepakowym. Suche grzyby połamać na mniejsze kawałki. Grzyby moczyć w wodzie ( 1-1,3 l ) ok. 2 godz., a następnie ugotować ok. 15 min z dodatkiem kostek bulionowych. Do gęsiarki wsypać kaszę gryczaną i dodać majeranek, zeszkloną cebulę i grzyby wraz z wywarem. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć porcje kaczki. Szczelnie przykryć przykrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godz. Na 20 min przed końcem pieczenia dodać jabłka pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych ale ze skórką. Kaczkę podać gorącą z kaszą i sałatką np. z pekinki. Kapustę poszatkować i dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koperek oraz pieprz czarny świeżo mielony, sól. Ugnieść kapustę, żeby straciła sztywność. Dodać majonez i wymieszać. Smacznego.