Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tymiankowo - majerankowa kaczka nadziewana mieloną łopatką i jabłkami. Doskonała na uroczysty obiad, mięso kruche i soczyste, do tego pyszny sos. Danie wyśmienite.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1767
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 248
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21747
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1767
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 248
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21747
Składniki
Kaczkę, dzień przed pieczeniem moczymy w solance i trzymamy w chłodnym miejscu lub w lodówce (proporcja na solankę - na litr wody jedna łyżka soli). Kaczki z solanki już nie solimy przed pieczeniem.
Kaczkę wyciągamy z solanki i nacieramy mieszanką przypraw w środku ( majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, zmiażdżony czosnek i łyżka tłuszczu) i na zewnątrz majerankiem i tymiankiem. Tak przygotowaną tuszkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 °C. Mięso mielone wyrabiamy na jednolitą masę z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Jedno jabłko obieramy i kroimy na cząstki. Kaczkę nadziewamy jabłkami i mielonym. Tuszkę zszywamy bawełnianą nitką lub spinamy szpilkami do zrazów i oplatamy je nitką. Z dobrze zaszytej kaczki nadzienie nie będzie się wydostawać na zewnątrz, wszystkie aromaty połączą się w doskonałą całość.
Teraz brytfannę smarujemy olejem lub smalcem gęsim, układamy kaczkę piersią do góry, kroimy na cztery części cebulę i wrzucamy do brytfanny. Tuszkę pieczemy ok. 3 godziny, w pierwszej fazie przykrytą pokrywą brytfanny lub srebrną folią, w temperaturze 200 °C. W połowie pieczenia odkrywamy kaczkę, polewamy wytworzonym tłuszczem ( wlewamy pół szklanki wody) i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 °C. Na 1/2 godz. przed końcem pieczenia wrzucamy do brytfanny jabłko pokrojone w ósemki (ze skórką). Upieczoną kaczkę wykładamy z brytfanny, dajemy jej chwilę odpocząć i porcjujemy.
Kaczka pieczona nadziewana mielonym i jabłkami gotowa!
Nasze rady: Z tłuszczu z kaczki i owoców wrzuconych pod koniec pieczenia można zrobić pyszny sos. Należy odlać połowę tłuszczu do osobnego naczynia, a pozostałą w brytfannie część zagęścić szklanką zimnej wody wymieszanej z czubatą łyżką mąki pszennej. Trochę sos pogotować, a następnie przetrzeć przez sitko. Sos jest genialny! Kaczkę pieczemy tak jak gęś, przyjmuje się na 1 kg tuszki jedną godzinę pieczenia. Kaczkę 2,5 kg z nadzieniem pieczemy ok. 3 godzin. Należy też od czasu do czasu ją podlewać wytworzonym tłuszczem, będzie rumiana i soczysta.