Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka pieczona z pomarańczami i jabłkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160° C. Umyj kaczkę pod bieżącą wodą, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
Jabłka i pomarańcze pokój w plasterki. Wymieszaj z cynamonem i włóż do środka kaczki. Zabezpiecz otwór wykałaczkami, żeby farsz nie wypadł. Nogi zwiąż kuchennym sznurkiem. Ponacinaj skórę na piersi kaczki, aby lepiej wytapiał się z niej tłuszcz.
Włóż kaczkę piersią do góry do brytfanki, na wierzchu ułóż resztę jabłek z pomarańczą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 2,5-3 godziny.
Po upływie 1,5 godziny od rozpoczęcia pieczenia posmaruj ją po wierzchu dżemem – dzięki temu będzie mieć chrupiącą, złotą skórkę.Źródło: Na żywo