Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo smaczny ptaszek, idealny na Świąteczny stół. Ananas dodaje świątecznego klimatu do potrawy, a słodko kwaśny owoc świetnie komponuje się po upieczeniu z mięsem. Jest to niepracochłonny przepis, kaczka sama się piecze w piekarniku.
rękaw do pieczenia, wykałaczki
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15761
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1492
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15761
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1492
Składniki
Kaczkę trzeba obficie natrzeć przyprawami, w środku i na zewnątrz. Po wierzchu dodatkowo posypuje kaczkę słodką papryką w proszku, bo inaczej po upieczeniu będzie szara od przypraw. Do środka warto włożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę lub np jabłko dla wilgotności.
Dobrze jest piec kaczkę na warstwie warzyw- sos wtedy sam się zrobi i będą gotowe dodatki. Warzywa dodają wilgoci, a i nie ma ryzyka, ze kaczka przywrze skórą. Warzywa do rękawa, kaczka na warzywa, a plastry ananasa przymocowałam wykałaczkami, żeby nie zjechały. Kaczka ważyła pona d 2 kg, wiec piekłam 2,5 h , najpierw 30 minut w 185 stopniach a potem w 160. Można dłużej ale kaczka jest gotowa, gdy intensywnie i smakowicie pachnie z piekarnika.
Smacznego :)