Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka w majeranku i jabłkach. Najlepsze będą jabłka odmiany Szara Reneta.
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 11
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 980
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 46
Przepis na bardzo fajny obiad. Wołowina z porami z dodatkiem bazylii oraz jas...
Odsłon: 11
Jeśli w sobotnie popołudnie nagle dopadnie cię głód lub szukasz pomysłu na po...
Odsłon: 980
Domowa wersja chleba tostowego. Pycha. Nie potrzeba nic oprócz masła, a niebo...
Odsłon: 46
Składniki
Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka - najlepiej szare renety - obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do kaczego brzuszka. Tuszkę spiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Nicią związać też nóżki.
Kaczuszkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec w piekarniku - ok. 2 godzin w temperaturze 180 st. C. Gdy kaczka ma już piękny złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową.
Po mniej więcej godzinie pieczenia wytapia się sporo aromatycznego tłuszczu. Jedną, najwyżej dwie łyżki płynnego smalcu przełożyć na patelnię i zabrać się za duszenie jabłek. Owoce pokroić najpierw na ćwiartki, następnie jeszcze na pół. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać sok z cytryny i cukier.
Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem (tarcie i ciepło dłoni wydobywa z niego cały aromat). Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, lecz się nie rozgotują.
Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.