Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka w majeranku i jabłkach. Najlepsze będą jabłka odmiany Szara Reneta.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14371
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1671
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16451
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6611
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14371
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1671
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16451
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6611
Składniki
Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka - najlepiej szare renety - obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do kaczego brzuszka. Tuszkę spiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Nicią związać też nóżki.
Kaczuszkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec w piekarniku - ok. 2 godzin w temperaturze 180 st. C. Gdy kaczka ma już piękny złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową.
Po mniej więcej godzinie pieczenia wytapia się sporo aromatycznego tłuszczu. Jedną, najwyżej dwie łyżki płynnego smalcu przełożyć na patelnię i zabrać się za duszenie jabłek. Owoce pokroić najpierw na ćwiartki, następnie jeszcze na pół. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać sok z cytryny i cukier.
Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem (tarcie i ciepło dłoni wydobywa z niego cały aromat). Dusić pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, lecz się nie rozgotują.
Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.