Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam podzielić się z Wami przepisem ze starego zeszytu mojej babci. Smaczną kaczką z czerwoną kapustą i kluskami. Kaczka smaczna, mięsko odchodzi od kości, a kapusta czerwona z dodatkiem goździków bardzo zasmakowała całej mojej rodzince.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15759
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1492
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15759
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1492
Składniki
Kaczkę po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu natrzeć majerankiem i solą oraz rozgniecionym czosnkiem. Tak przygotowaną kaczkę nadziać obranymi , pokrojonymi jabłkami wymieszanymi z majerankiem (pamiętajmy o tym aby majeranek rozetrzeć najpierw w dłoniach wydobyć aromat). Kaczkę zaszyć lub spiąć wykałaczkami, następnie włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia przełożyć do żaroodpornego naczynia , polać kaczkę gorącą wodą i piec najpierw w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Gdy mięso nieco zmięknie pokroić na porcje i piec do miękkości, zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Kapustę czerwoną poszatkować, zalać małą ilością wody doprowadzić do zagotowania. Do kapusty dodać ocet winny lub jabłkowy, pokrojone jabłka, goździki oraz trochę tłuszczu z kaczki i soli do smaku. Dusić do miękkości . Kaczkę podawać z kapustą czerwoną i z kluskami albo z ziemniakami purée.