Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się proste, klasyczne potrawy, zainspiruj się kuchnią z odległych zakątków świata. Przepis na kalafior inaczej, czerpiący z kuchni meksykańskiej, zapewni ci niezapomnianą pełnię smaku. Aromatyczne kalafiory podawaj w kukurydzianej tortilli i polej delikatnym sosem z nutą limonki. Dodatkowo możesz zaserwować orzeźwiającą sałatkę z sezonowych warzyw.
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3178
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2575
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3178
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2575
Składniki
Kalafiora umyj, podziel na małe różyczki i przełóż do miski. W miseczce wymieszaj olej, wszystkie przyprawy i sól. Polej marynatą różyczki i bardzo dokładnie wymieszaj, aby przyprawy równomiernie pokryły kalafiora. Przełóż różyczki na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 25-30 minut. Uważaj, aby warzywa się nie przypaliły. W przeciwnym wypadku zmień opcję pieczenia na dolny.
W czasie pieczenia kalafiora przygotuj sos. Jogurt połącz ze szczyptą soli i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki lub cytryny. Dokładnie wymieszaj. Umyj i drobno posiekaj kolendrę. A tortille podsmaż z dwóch stron na suchej patelni, aby były ciepłe i miękkie.
Wyjmij kalafiora z pieca, przełóż do tortilli, posyp posiekaną kolendrą i polej sosem. Podawaj od razu.