Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyszedł bardzo smaczny, jedyna rada kalafior musi być ugotowany zanim go wsadzimy w mięso inaczej będzie twardy, wiem to stąd, gdyż niedogotowane końcówki przy głąbie w czasie godzinnego pieczenia nie zmiękły.
Przepis dnia
Szybka,prosta,bezmięsna i zdrowa zapiekanka.Smakuje jako samodzielne danie lu...
Odsłon: 24837
Apetyczna zapiekanka z kalafiora. Dodatek sera feta nadaje daniu wyrazisty smak.
Odsłon: 833
Pyszne i szybkie mini babeczki do koszyczka i na świąteczny stół.
Odsłon: 2168
Włoskie pieczywo na Polskim stole i w koszyczku. U mnie to właściwie wielkano...
Odsłon: 47
Polędwiczki wieprzowe, które same rozpływają się w ustach. Mięso faszerowane...
Odsłon: 445
Dzisiaj zapraszam na przepyszny, energetyczny, słodki deser, który pokochają...
Odsłon: 751
Pyszne i szybkie mini babeczki do koszyczka i na świąteczny stół.
Odsłon: 2168
Włoskie pieczywo na Polskim stole i w koszyczku. U mnie to właściwie wielkano...
Odsłon: 47
Polędwiczki wieprzowe, które same rozpływają się w ustach. Mięso faszerowane...
Odsłon: 445
Dzisiaj zapraszam na przepyszny, energetyczny, słodki deser, który pokochają...
Odsłon: 751
Składniki
W dużym garnku gotujemy sporo wody z cukrem i solą (wody musi być tyle, aby po włożeniu kalafiora, był on cały zakryty). Kiedy woda już wrze wkładamy delikatnie kalafiora i na średnim ogniu gotujemy około 10 minut, aż będzie prawie ugotowany, ale nie będzie się rozpadał. Ugotowanego kalafiora wykładamy na druszlak i zostawiamy do obcieknięcia i wystudzenia.
Przygotowujemy farsz. Bułkę zalewamy taką ilością mleka, aby była cała zakryta i odstawiamy do momentu, aż całkowicie nasiąknie. Do dużej miski wkładamy mięso mielone. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Nasiąkniętą bułkę odciskamy z nadmiaru mleka, dorzucamy do miski z mięsem. Dodajemy majonez, jajko, paprykę, jarzynkę i wyrabiamy farsz. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Można zacząć oblepiać ostudzony kalafior. Ale zanim to zrobimy....
Z kalafiora wykrawamy z środka głąba. Jeśli poprzecinają nam się różyczki nie ma co się przejmować farsz je zlepi. Połowę farszu upychamy w miejsce gdzie był głąb i na ile nam się da między różyczki. Łapiemy kalafiora od spodu i szybkim ruchem przekładamy go farszem do ułożonego w naczyniu boczku. Teraz resztą farszu oblepiamy w miarę dokładnie wierzch kalafiora, dociskają delikatnie, aby wszystko się skleiło.
Na koniec obkładamy powstałego faszerowanego kalafiora plastrami boczku. Wstawiamy naczynie z kalafiorem do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 60 minut. Jeśli zbytnio boczek by się spiekał, przykrywamy go folią aluminiową i zdejmujemy ją na chwilę przed końcem pieczenia, aby się do końca zrumienił. Upieczonego kalafiora wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczął, po czym kroimy i podajemy ze świeżo ugotowanym ziemniaczkami.
Przepisy Dania główne
Dania główne
pizza ze szpinakiem I serem pleśniowym
Dania główne
Polędwiczki z grzybami w boczku
Dania główne
Kotlety mielone z kaszą manną
Dania główne
Schab po szwajcarsku
pizza ze szpinakiem I serem pleśniowym
Zdrowa i oryginalna wersja pizzy Zamiast serka plesniowego można użyć również...
Odsłon: 11
Polędwiczki z grzybami w boczku
Polędwiczki wieprzowe, które same rozpływają się w ustach. Mięso faszerowane...
Odsłon: 445