Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior pieczony z mięsem mielonym " Mózg "

Kalafior pieczony z mięsem mielonym  Mózg

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 119

Dodano:

Odsłon: 847

Wyszedł bardzo smaczny, jedyna rada kalafior musi być ugotowany zanim go wsadzimy w mięso inaczej będzie twardy, wiem to stąd, gdyż niedogotowane końcówki przy głąbie w czasie godzinnego pieczenia nie zmiękły.

Składniki

  • 1 niewielki kalafior
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 bułka czerstwa + mleko do namoczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka jarzynki/vegety - zwał jak zwał
  • sól, pieprz
  • 10-12 dużych plastrów boczku lub szynki szwardzwaldzkiej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kalafior pieczony z mięsem mielonym " Mózg "

Przygotowanie

  1. W dużym garnku gotujemy sporo wody z cukrem i solą (wody musi być tyle, aby po włożeniu kalafiora, był on cały zakryty). Kiedy woda już wrze wkładamy delikatnie kalafiora i na średnim ogniu gotujemy około 10 minut, aż będzie prawie ugotowany, ale nie będzie się rozpadał. Ugotowanego kalafiora wykładamy na druszlak i zostawiamy do obcieknięcia i wystudzenia.

  2. Przygotowujemy farsz. Bułkę zalewamy taką ilością mleka, aby była cała zakryta i odstawiamy do momentu, aż całkowicie nasiąknie. Do dużej miski wkładamy mięso mielone. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Nasiąkniętą bułkę odciskamy z nadmiaru mleka, dorzucamy do miski z mięsem. Dodajemy majonez, jajko, paprykę, jarzynkę i wyrabiamy farsz. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
    Można zacząć oblepiać ostudzony kalafior. Ale zanim to zrobimy....

  3. Z kalafiora wykrawamy z środka głąba. Jeśli poprzecinają nam się różyczki nie ma co się przejmować farsz je zlepi. Połowę farszu upychamy w miejsce gdzie był głąb i na ile nam się da między różyczki. Łapiemy kalafiora od spodu i szybkim ruchem przekładamy go farszem do ułożonego w naczyniu boczku. Teraz resztą farszu oblepiamy w miarę dokładnie wierzch kalafiora, dociskają delikatnie, aby wszystko się skleiło.

  4. Na koniec obkładamy powstałego faszerowanego kalafiora plastrami boczku.
    Wstawiamy naczynie z kalafiorem do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 60 minut. Jeśli zbytnio boczek by się spiekał, przykrywamy go folią aluminiową i zdejmujemy ją na chwilę przed końcem pieczenia, aby się do końca zrumienił. Upieczonego kalafiora wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczął, po czym kroimy i podajemy ze świeżo ugotowanym ziemniaczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń