Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najczęściej jadamy kalafiora z bułeczką tartą smażoną na maśle. Może się znudzić mimo, że pyszne. Gotowany kalafior pod sosem śmietanowym był strzałem w dziesiątkę.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 107
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4206
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8680
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 107
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4206
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8680
Składniki
Kalafior po obraniu ze zbędnych liści dzielimy na wygodne różyczki. Marchew obieramy i kroimy w grube plasterki. Gotujemy warzywa w osolonej wodzie do miękkości. Wody nie wylewamy.
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę energicznie mieszając by nie wytworzyły się grudki. Stopniowo dolewamy wodę spod kalafiora. W między czasie doprawiamy odrobiną gałki, sporą ilością białego lub w ostateczności czarnego pieprzu, suszoną bazylią i solą. Do tworzącego się sosu dodajemy jeszcze starte pomidory. Gotujemy całość aż sos będzie miał odpowiednią gęstość.
Kalafior podajemy z ziemniakami i ugotowanymi na twardo jajkami posypanymi szczypiorkiem. Na inne proste dania zapraszamy na nasz blog. Link pod wpisem.