Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalafior zapiekany w mozzarelli

Przepis dnia 2013-09-12
Kalafior zapiekany w mozzarelli

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2829

Dodano:

Odsłon: 42499

Jeżeli ktoś szuka lżejszej alternatywy dla tradycyjnego kalafiora z masłem i bułką tartą to jest to przepis właśnie dla niego! Roztopione sery dają mu wyjątkowy smak, a zapieczone płatki kukurydziane wyjątkową chrupkość. Polecam do wypróbowania:)

Składniki

  • na danie dla 2-3 osób:
  • 1 kalafior
  • 1 kulka sera mozzarella light
  • 3 plasterki serka topionego light
  • 3 jajka
  • pół szklanki lekko zmielonych płatków kukurydzianych
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka oleju
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafior zapiekany w mozzarelli

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni (termoobieg).

  2. Kalafiora ugotowałam na wpół twardo w lekko osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarowałam ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Wyłożyłam do niego kalafior, na który następnie ułożyłam cieniutkie plasterki mozzarelli i porwany na kawałki serek topiony.

  3. Całość zalałam roztrzepanym jajkiem z niewielkim dodatkiem soli, obficie oprószyłam zmielonymi płatkami kukurydzianymi i zapiekłam w piekarniku do zrumienienia (ok. 10-12 minut).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakowisko 12 września 2013 Ja także uwielbiam kalafior. Zawsze jadałam go tradycyjnie z bułeczką tartą i masłem - ale twój przepis jest godny wypróbowania;-)

23 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 września 2013 Uwielbiam kalafior, a ten przepis wart jest wypróbowania

21 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 września 2013 Podoba mi się, przepis do wykorzystania ))

22 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń