Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior zapiekany z serem i mięsem to świetny pomysł na szybki obiad. Możesz zaserwować go z sałatką ze świeżych warzyw. Smakowita zapiekanka jest prostsza w przygotowaniu niż tradycyjne kotlety mielone z dodatkiem kalafiora okraszonego zasmażką z bułki tartej.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Opłucz kalafior. Oddziel liście i głąb. Podziel kalafior na różyczki. Obgotuj je na parze przez około 10 minut. Kalafior powinien być dość miękki, ale nie może się rozpadać.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju. Podsmaż na nim mięso wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Co pewien czas zamieszaj tak, by możliwe najmocniej rozdrobnić mięso. W trakcie smażenia dopraw je solą, pieprzem, kminem i papryką. Gdy mięso stanie się brązowe, na chwilę dołóż na patelnię kalafior.
Wymieszaj śmietanę z jajkami. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach żółty ser (odłóż około ¼ do dekoracji) i dodaj do naczynia ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przełóż mięso z kalafiorem do naczynia żaroodpornego (możesz użyć nawet zwykłej tortownicy). Zalej sosem śmietanowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 20 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia oprósz zapiekankę resztą startego sera.