Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robert Makłowicz w swoim internetowym programie na YouTube podzielił się przepisem na kalafiorowe curry z grilla. Inspirację do stworzenia dania podróżnik i miłośnik gotowania zaczerpnął z kuchni indyjskiej. Sprawdź, jak zrobić pyszny wegetariański obiad z grilla. Fot. Tadeusz Wypych/REPORTER
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12116
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 23
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2125
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 218
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12116
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 23
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2125
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 218
Składniki
Cebulę pokrój na cząstki i wrzuć do blendera kielichowego. Dodaj też pokrojone na plasterki ząbki czosnku i chili. Wlej odrobinę wody i całość zblenduj do powstania gęstego kremu.
Rozgrzej grilla do ok. 100 stopni. Żeliwną patelnię (lub woka) ustaw na grillu i wlej do niej odrobinę wody. Poczekaj, aż się troszkę podgrzeje. Następnie wlej olej i również poczekaj, aż się rozgrzeje.
Na ciepłą patelnię wrzuć gęsty krem i rozmieszaj całość. Wsyp kurkumę i przemieszaj ponownie do połączenia składników. Grzej przez pół minuty, a następnie zamknij pokrywę grilla. Uważaj, żeby przygotowana mikstura się nie zarumieniła. Po ok. dwóch minutach wlej mleko kokosowe i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Teraz przygotuj kalafiora. Podziel go na różyczki, a następnie przerzuć do gotującego się sosu. Wymieszaj tak, aby każda różyczka była obtoczona płynem. Posól do smaku.
Pastę z tamaryndowca rozcieńcz odrobiną wody. Wlej na patelnię, dodaj też cukier i rozmieszaj, aby składniki się połączyły. Przykryj pokrywę grilla i duś przez max. 15 minut, aż do miękkości kalafiora (powinien być wciąż jędrny, nie rozpadać się).
Na końcu pokrój jeszcze pomidory (ze skórką lub bez - jak lubisz) na ćwiartki. Wrzuć je na patelnię z kalafiorem i sosem, ale tylko na 5 minut (aby tylko lekko zmiękły). W tym czasie upraż płatki migdałów na suchej, osobnej patelni.
Zdejmij patelnię z kalafiorowym curry z grilla, nałóż porcję na talerz i posyp obficie prażonymi płatkami migdałów. Podawaj z plackami roti. Gotowe!