Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robert Makłowicz w swoim internetowym programie na YouTube podzielił się przepisem na kalafiorowe curry z grilla. Inspirację do stworzenia dania podróżnik i miłośnik gotowania zaczerpnął z kuchni indyjskiej. Sprawdź, jak zrobić pyszny wegetariański obiad z grilla. Fot. Tadeusz Wypych/REPORTER
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 28
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3512
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 115
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 840
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 28
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3512
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 115
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 840
Składniki
Cebulę pokrój na cząstki i wrzuć do blendera kielichowego. Dodaj też pokrojone na plasterki ząbki czosnku i chili. Wlej odrobinę wody i całość zblenduj do powstania gęstego kremu.
Rozgrzej grilla do ok. 100 stopni. Żeliwną patelnię (lub woka) ustaw na grillu i wlej do niej odrobinę wody. Poczekaj, aż się troszkę podgrzeje. Następnie wlej olej i również poczekaj, aż się rozgrzeje.
Na ciepłą patelnię wrzuć gęsty krem i rozmieszaj całość. Wsyp kurkumę i przemieszaj ponownie do połączenia składników. Grzej przez pół minuty, a następnie zamknij pokrywę grilla. Uważaj, żeby przygotowana mikstura się nie zarumieniła. Po ok. dwóch minutach wlej mleko kokosowe i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Teraz przygotuj kalafiora. Podziel go na różyczki, a następnie przerzuć do gotującego się sosu. Wymieszaj tak, aby każda różyczka była obtoczona płynem. Posól do smaku.
Pastę z tamaryndowca rozcieńcz odrobiną wody. Wlej na patelnię, dodaj też cukier i rozmieszaj, aby składniki się połączyły. Przykryj pokrywę grilla i duś przez max. 15 minut, aż do miękkości kalafiora (powinien być wciąż jędrny, nie rozpadać się).
Na końcu pokrój jeszcze pomidory (ze skórką lub bez - jak lubisz) na ćwiartki. Wrzuć je na patelnię z kalafiorem i sosem, ale tylko na 5 minut (aby tylko lekko zmiękły). W tym czasie upraż płatki migdałów na suchej, osobnej patelni.
Zdejmij patelnię z kalafiorowym curry z grilla, nałóż porcję na talerz i posyp obficie prażonymi płatkami migdałów. Podawaj z plackami roti. Gotowe!