Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepa faszerowana łososiem to bardzo prosta, szybka i smaczna potrawa. Bardzo łatwo można przyrządzić jednocześnie rybę z tym smacznym warzywem i lekkim sosem i bez względu na to, czy i z jakimi dodatkami ją podamy, otrzymamy pełnowartościowe danie.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 17
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 195
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1198
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 17
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2115
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 195
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1198
Składniki
Kalarepa jest wprost stworzona do nadziewania, ale mimo iz kusi nas wybrac do faszerowania jak najwieksze okazy, nie polecam tego, gdyz sa wyjatkowo "drewniane", malo jedrne i trudne do obierania. Kupujac nalezy wybrac male, jedrne glówki. Na zdjeciu jest to kalarepka z lewej strony.
Obrac i wydrazyc kalarepki. Scianki powinny miec ok. 0,5 cm grubosci.Podstawy kalarepek ewentualnie wyrównac, aby byly bardziej stabilne. Odlozyc kilka drobnych listków. Podgrzac wode do zagotowania i doprawic sola i cukrem. Gotowac kalarepy przez 8-10 minut. Powinny byc niezbyt miekkie. Smietanę wlac do rondla i zredukowac o polowe. Ostudzic i dodac zóltko. Lekko posolic i doprawic odrobina galki muszkatolowej. Filet z lososia dokładnie oczyscic i pokroic w kostke 1x1 cm. Doprawic sola i pieprzem, umiescic kalarepki w zaroodpornej foremce i wypełnic pokrojonym w kostke lososiem.
Nadzienie polac stroznie mieszanka smietany z zóltkiem, poruszac troche kalarepki aby plyn mógl wplynac do wszystkich szczelin. Posypac kalarepki bulka tarta i skropic oliwa z oliwek. Piec w temp. 180-200° C przez 20 minut. W miedzyczasie rozpuscic maslo w rondelku, az sie lekko zarumieni. Umyc, osuszyc i posiekac pietruszke i drobne listki kalarepy. Zetrzec troche skórki cytryny. Kalarepki wyjac z piekarnika, polac maslem i posypac natka pietruszki i skórka z cytryny. Kto chce, moze dodac troche swiezo startej galki muszkatolowej i oliwy z oliwek.
Tak przyrzadzona kalarepka nie potrzebuje wlasciwie juz zadnych dodatków, ale na pewno smakuje równiez ze smazonymi lub gotowanymi ziemniakami.