Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalarepa faszerowana łososiem to bardzo prosta, szybka i smaczna potrawa. Bardzo łatwo można przyrządzić jednocześnie rybę z tym smacznym warzywem i lekkim sosem i bez względu na to, czy i z jakimi dodatkami ją podamy, otrzymamy pełnowartościowe danie.
Składniki
Kalarepa jest wprost stworzona do nadziewania, ale mimo iz kusi nas wybrac do faszerowania jak najwieksze okazy, nie polecam tego, gdyz sa wyjatkowo "drewniane", malo jedrne i trudne do obierania. Kupujac nalezy wybrac male, jedrne glówki. Na zdjeciu jest to kalarepka z lewej strony.
Obrac i wydrazyc kalarepki. Scianki powinny miec ok. 0,5 cm grubosci.Podstawy kalarepek ewentualnie wyrównac, aby byly bardziej stabilne. Odlozyc kilka drobnych listków. Podgrzac wode do zagotowania i doprawic sola i cukrem. Gotowac kalarepy przez 8-10 minut. Powinny byc niezbyt miekkie. Smietanę wlac do rondla i zredukowac o polowe. Ostudzic i dodac zóltko. Lekko posolic i doprawic odrobina galki muszkatolowej. Filet z lososia dokładnie oczyscic i pokroic w kostke 1x1 cm. Doprawic sola i pieprzem, umiescic kalarepki w zaroodpornej foremce i wypełnic pokrojonym w kostke lososiem.
Nadzienie polac stroznie mieszanka smietany z zóltkiem, poruszac troche kalarepki aby plyn mógl wplynac do wszystkich szczelin. Posypac kalarepki bulka tarta i skropic oliwa z oliwek. Piec w temp. 180-200° C przez 20 minut. W miedzyczasie rozpuscic maslo w rondelku, az sie lekko zarumieni. Umyc, osuszyc i posiekac pietruszke i drobne listki kalarepy. Zetrzec troche skórki cytryny. Kalarepki wyjac z piekarnika, polac maslem i posypac natka pietruszki i skórka z cytryny. Kto chce, moze dodac troche swiezo startej galki muszkatolowej i oliwy z oliwek.
Tak przyrzadzona kalarepka nie potrzebuje wlasciwie juz zadnych dodatków, ale na pewno smakuje równiez ze smazonymi lub gotowanymi ziemniakami.