Do góry

Dania główne Przepis na:

Kalmary w warzywach

Kalmary w warzywach

Autor:

Przepisów i artykułów: 676 Ocena: 13674

Dodano:

Odsłon: 1186

smażone krążki kalmarów w warzywach

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kalmary w warzywach

Przygotowanie

  1. Miałam świeżego kalmara, wiec musiałam go oczyścić, wyciąć twarde części w tym "plastikowy" szkielet. Jak się kupuje gotowe tuby to warto zdjąć " folie" z zewnątrz. Ze swojej też musiałam zdjąć.
    Kroje czosnek na drobne plasterki, cebule w piórka, cukinie w pół talarki a paprykę na "frytki" , pomidory w kostkę.
    Na patelni na oliwie, na małym ogniu przesmażam cebulę, jak się zeszkli dodaje czosnek i chili, po paru minutach już na większym ogniu dodaje paprykę i cukinię. Jak się trochę przesmażą dodaje pomidory i czekam aż się zaczną lekko rozpadać. wtedy całość doprawiam do smaku. Warzywa przesuwam w kąt patelni i na dosyć dużym ogniu przesmażam krażki kalmara aż się zbieli, czyli koło 2 min po każdej stronie.

  2. Po wyłączeniu gazu danie posypuję kolendrą. Najbardziej smakuje mi gdy jem tą potrawę podpieczonym na gazie chlebkiem pita. Uwielbiam jeść rekami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 stycznia 2018 Kalmary, mniam xD
Kto nie lubi owoców morza, ten się nie zna ;)
Super, pycha :D
Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń