Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smażone krążki kalmarów w warzywach
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 4835
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 286
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13378
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2659
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 4835
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 286
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13378
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2659
Składniki
Miałam świeżego kalmara, wiec musiałam go oczyścić, wyciąć twarde części w tym "plastikowy" szkielet. Jak się kupuje gotowe tuby to warto zdjąć " folie" z zewnątrz. Ze swojej też musiałam zdjąć. Kroje czosnek na drobne plasterki, cebule w piórka, cukinie w pół talarki a paprykę na "frytki" , pomidory w kostkę. Na patelni na oliwie, na małym ogniu przesmażam cebulę, jak się zeszkli dodaje czosnek i chili, po paru minutach już na większym ogniu dodaje paprykę i cukinię. Jak się trochę przesmażą dodaje pomidory i czekam aż się zaczną lekko rozpadać. wtedy całość doprawiam do smaku. Warzywa przesuwam w kąt patelni i na dosyć dużym ogniu przesmażam krażki kalmara aż się zbieli, czyli koło 2 min po każdej stronie.
Po wyłączeniu gazu danie posypuję kolendrą. Najbardziej smakuje mi gdy jem tą potrawę podpieczonym na gazie chlebkiem pita. Uwielbiam jeść rekami.