Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapsalon

Kapsalon

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 5185

Dodano:

Odsłon: 67756

Popularne danie w Holandii, w domku zrobione przez mojego męża. Obowiązkowo podane z sosem czosnkowym i dla odważnych - pikantny sos chili hot saucee lub sambal !! ;)

Składniki

  • 2 filety z kurczaka + przyprawa kebab lub gyros
  • około 300g. frytek usmażonych
  • kapusta pekińska
  • 1 swieży ogórek
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • około 200g. startego sera zółtego
  • Dodatkowo: sos czosnkowy!!
  • Foremki aluminiowe
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na małej ilości oleju z przyprawą do kebaba lub gyrosa.

    Frytki usmażyć.
    Pomidora i paprykę pokroić w dowolny sposób.
    Ogórki pokroić w pół talarki.
    Cebulę pokroić w kostkę.
    Kapustę pekińską poszatkować.

    Do foremki kolejno warstwami nałożyć frytki następnie mięso, pomidory i cebulkę.

  2. Kapusta pekińska, kolejna warstwa to papryka, ogórki i pomidor.

    Całość polać sosem czosnkowym. Ułożyć resztę ogórków (można dodatkowo polać pikantnym sosem)
    Posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika na około 5-10min. - Tylko to momentu do póki się ser roztopi!!

    Podawać po wyciągnięciu z piekarnika. Świetnie pasuje do tego schłodzona coca cola :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jolwicz 24 czerwca 2015 Do ilu stopni trzeba nagrzać piekarnik i czy można polać Kethupem pikantnym zamiast sosem ? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 lipca 2014 nie ukrywam, że zaintrygowała mnie nazwa tej potrawy i informacja, że pochodzi z Holandii:-)ciekawe jest pochodzenie nazwy ,,Kapsalon" / można przeczytać tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Kapsalon /. W 100 % skorzystam z Twojego przepisu i spróbuję zrobić to danie samodzielnie. Kusi mnie,żeby zrobić samodzielnie, bo mieszkam w Holandii:-))ale nigdy sama tego dania nie przygotowywałam:-). W niedzielę domowy ,,Kapsalon" :-)). Pozdrawiam serdecznie, miłego weekendu:-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marciniiwonka 08 kwietnia 2014 Super domowy fast-food, przynajmniej wiemy co jemy :) wszystko super smakowo dobrane, na pewno będę wracać do Twojego przepisu :)Polecam! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 30 listopada 2013 Przepis intrygujący i inny. Co do sałatki sądzę że można popróbować i raz zrobić z zapieczoną sałatką a raz nie. Mnie się podoba przepis i zapewne go zrobię swoim chłopakom. Pozdrawiam:-))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 13 listopada 2013 Witajcie! Zaintrygował mnie ten przepis, trochę taki domowy fast-food w zdrowszym wydaniu. Moim na pewno będzie smakowało. Przyznam, ze mam obawy , czy aby warzywa i sos dodane przed zapieczeniem nie zrobią się "ugotowane", szczególnie obawiam się o los ogórka:-). Komentarz gogusi troche mnie uspokoił. Jutro będę próbować. Przyznam, ze nawet nie słyszałam o takim daniu jak kapsalon:-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 13 listopada 2013 wczoraj robiłam było pycha:) chociaż oryginału holenderskiego nie jadłam:)
a sałatka nawet trochę podpieczona z serem nie straciła na chrupkości:)
córki nazwały to kebabem z foremki:)))
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BuckSh0t 12 listopada 2013 Wszystko super, tylko że sałatkę nakłada się PO zapieczeniu sera i polewa wtedy sosem czosnkowym, a nie przed.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eka88 08 listopada 2013 Obok mnie w barze to się nazywa -foremka- ale nie wpadłam na to, ze mogę sama to przygotować:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 07 listopada 2013 Taki domowy fast food :) Moje dzieci z pewnością pokochają tą potrawę :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń