Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapsalon

Kapsalon

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 1531

Dodano:

Odsłon: 643

Frytki zapiekane z piersią kurczaka i żółtym serem. Na to warzywa i sos czosnkowy. Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań, a mój syn po prostu uwielbia :) Zainwestowałam nawet w szklane foremki :) Co do warzyw, to możecie dodać, jakie lubicie. Często zamiast kapusty pekińskiej, dodaję sałatę lodową. Czasami dorzucam rzodkiewkę. Z podanych składników, zrobiłam dwie porcje.

Składniki

  • Kilka ziemniaków
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 100-150 g. sera żółtego
  • warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka)
  • olej do smażenia frytek
  • przyprawa gyros
  • Sos czosnkowy:
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kapsalon

Przygotowanie

  1. Pierś pokroić na małe kawałki. Natrzeć olejem i przyprawą gyros. Odstawić.

    Z ziemniaków usmażyć frytki.

    Piersi również usmażyć (na patelnię nie trzeba lać oleju, bo wystarczy ten z mięsa)
    Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś.
    Posypać utartym serem żółtym.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 10 minut,aż ser się rozpuści.

  2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

    Upieczone frytki z mięsem i serem, polać delikatnie sosem czosnkowym,
    na to wyłożyć pokrojone warzywa i na to znowu sos czosnkowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nicee 02 czerwca Często robię, pyszne danie. Tylko robię w foremkach aluminiowych każdą porcję osobno. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń