Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuśniaczek z kalarepką

Kapuśniaczek z kalarepką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18995

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Kapuśniaczek z kalarepką"

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 małe kalarepki
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek bazylii
  • 2–3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, liście drobno poszatkuj. Kalarepki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Warzywa z włoszczyzny (w zależności od rodzaju) obierz, oczyść, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj.

  2. W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj resztę pokrojonych warzyw. Smaż razem jeszcze chwilę. Dolej 4–5 szklanek gorącej wody. Wkrusz kostki bulionowe. Dodaj ziarenka ziela angielskiego oraz listek laurowy. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut.

  3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

  4. Bazylię opłucz, osusz, odłóż kilka listków, resztę posiekaj. Zupę posyp bazylią – posiekaną i całymi listkami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń