Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuśniaczek z kalarepką"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 354
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 156
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 354
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 156
Składniki
Kapustę oczyść, opłucz, wytnij głąb, liście drobno poszatkuj. Kalarepki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Warzywa z włoszczyzny (w zależności od rodzaju) obierz, oczyść, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj.
W garnku rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj resztę pokrojonych warzyw. Smaż razem jeszcze chwilę. Dolej 4–5 szklanek gorącej wody. Wkrusz kostki bulionowe. Dodaj ziarenka ziela angielskiego oraz listek laurowy. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 15 minut.
Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Bazylię opłucz, osusz, odłóż kilka listków, resztę posiekaj. Zupę posyp bazylią – posiekaną i całymi listkami.Źródło: Tina