Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapustę z grochem każdy zna ale może to mój przepis okaże się tym , którego szukasz .
Pyszna, sycąca i prosta do przygotowania zupa pieczarkowa z ziemniakami przyg...
Odsłon: 10
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 38
Pyszna, sycąca i prosta do przygotowania zupa pieczarkowa z ziemniakami przyg...
Odsłon: 10
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 38
Składniki
Groch zalej zimną wodą i pozostaw najlepiej na noc ale młody groch wystarczy moczyć od 4-5 godz. Następnie odlej wodę i wlej świeżej , posól , ugotuj do miękkości . Podczas gotowania mieszaj aby nie przywarł do spodu garnka i się nie przypalił .
Kapustę wypłucz w zimnej wodzie , włóż do dużego garnka zalej wodą , dodaj 2 liście laurowe i 2 ziela i ugotuj do miękkości (czasami kapusta jest kwaśna to należy odlać pierwszą wodę po zagotowaniu )
Karczek pokrój w drobną kostkę (ja miele maszynką o grubych oczkach), wyłóż na patelnie i usmaż , dodaj 2 liście laurowe , 2 ziela i kminek w ziarnach ok. 1 łyżeczki . Jak mięso zacznie nabierać koloru dodaj pokrojoną cebulę .
Kiedy wszystko będzie ugotowane do odcedzonej kapusty (wylewam na sito ) dodaj usmażony boczek i groch . Przypraw solą i pieprzem do smaku . Kapustę najlepiej zostawić do wystygnięcia a następnie odsmażyć na patelni . Najlepsza jest na drugi dzień po gotowaniu .