Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapustę z grochem każdy zna ale może to mój przepis okaże się tym , którego szukasz .
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8447
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8447
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1227
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 674
Składniki
Groch zalej zimną wodą i pozostaw najlepiej na noc ale młody groch wystarczy moczyć od 4-5 godz. Następnie odlej wodę i wlej świeżej , posól , ugotuj do miękkości . Podczas gotowania mieszaj aby nie przywarł do spodu garnka i się nie przypalił .
Kapustę wypłucz w zimnej wodzie , włóż do dużego garnka zalej wodą , dodaj 2 liście laurowe i 2 ziela i ugotuj do miękkości (czasami kapusta jest kwaśna to należy odlać pierwszą wodę po zagotowaniu )
Karczek pokrój w drobną kostkę (ja miele maszynką o grubych oczkach), wyłóż na patelnie i usmaż , dodaj 2 liście laurowe , 2 ziela i kminek w ziarnach ok. 1 łyżeczki . Jak mięso zacznie nabierać koloru dodaj pokrojoną cebulę .
Kiedy wszystko będzie ugotowane do odcedzonej kapusty (wylewam na sito ) dodaj usmażony boczek i groch . Przypraw solą i pieprzem do smaku . Kapustę najlepiej zostawić do wystygnięcia a następnie odsmażyć na patelni . Najlepsza jest na drugi dzień po gotowaniu .