Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kapustę z grochem odziedziczyłem po mojej babci, która nauczyła mnie gotować. Kapusta z tego przepisu pachnie świętami - kapustą i grochem. Idealnie komponuje się z pierogami z farszem grzybowym. Jest delikatna w smaku i smakuje wprost wybornie. Przepis jest bardzo prosty, ale został tak rozpisany, żeby każdy, nawet początkujący kucharz, mógł go z łatwością wykonać.
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Kolejność czynności: 1. Gotowanie grochu z ziemniakami. 2. Smażenie cebuli. 3. Gotowanie kapusty. 4. Łączenie składników. I. Przygotowanie kapusty: 1. Kapustę odciskamy, a następnie płuczemy w ciepłej wodzie. 2. Ponownie odciskamy i wkładamy do garnka (soku po odciśnięciu nie wylewamy, ponieważ może być potrzebny, gdyby kapusta była za mało kwaśna). 3. Kapustę zalewamy wodą tak, aby kapusta nie była przykryta (ok. 3 cm poniżej górnej warstwy). 4. Po zagotowaniu, próbujemy wodę czy nie jest za kwaśna. Jeżeli jest za kwaśna, odlewamy część wody i dolewamy podobną ilość ciepłej wody (jeżeli mamy wodę z gotowania ziemniaków, to tą wodą podlewamy). 5. Teraz dodajemy pokrojoną drobno cebulę. 6. Jeżeli okazało się, że kapusta jest za mało kwaśna, dolewamy wodę z odciskania kapusty. 7. Gotujemy do miękkości (kapusty się nie przykrywa podczas gotowania!!!). 8. Miękkość kapusty według smaku i uznania. Ja gotuję ok. 20 min. ale to zależy od kapusty. Uwaga! Kapustę przyprawiamy na sam koniec, ponieważ sama w sobie jest słona. Jeżeli uznamy, że ugotowana kapusta jest za mało słona, dosalamy i dodajemy Maggi/sos sojowy oraz pieprz do smaku. II. Przygotowanie grochu: 1. Groch przebieramy, przepłukujemy i wsypujemy do garnka. Dodajemy do niego całe ziemniaki - obrane i wypłukane (jak są duże, to kroimy na pół) oraz 1.łyżkę masła. 2. Groch z ziemniakami zalewamy zimną wodą na tyle, żeby woda zakryła całość na wysokość ok. 2 cm. 3. Całość gotujemy na małym ogniu – aż do miękkości grochu (można gotować pod przykryciem), często mieszając od dna naczynia - żeby się nie przypaliło!!!. 4. Podczas gotowania należy co jakiś czas zdjąć z wierzchu burzyny. 5. Groch z ziemniakami gotujemy do chwili, gdy woda odparuje, a całość będzie bardzo gęsta. Uwaga! Grochu i ziemniaków podczas gotowania nie solimy!!!. Po ugotowaniu należy wyjąć ziemniaki, i te które się nie rozpadły podczas gotowania, utłuc i dodać z powrotem do grochu. Ugotowaną kapustę i groch łączymy i dokładanie mieszamy tak, aby składniki się połączyły. W kapuście przed połączeniem nie powinno być dużo wody – bo zmieszany groch z ziemniakami ją rozrzedzą. III. Cebula: 1. Przed przystąpieniem do gotowania kapusty, cebulę kroimy w piórka lub półtalarki. 2. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju Kujawskiego i na gorącym oleju smażymy cebulę. 3. W połowie smażenia, dodajemy 1łyżeczkę cukru oraz 1/4 kostki masła. 4. Cebulę smażymy na złoty kolor. 5. Po usmażeniu dodajemy ją do ugotowanej kapusty i całość mieszamy. Smacznego.