Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie wigilijne ale takie "dwa w jednym". Kapusta z grzybami i kapusta z fasolą na jednym półmisku. Wersja trochę uproszczona bo przecież przed świętami w kuchni roboty pełno więc można troszkę pójść na łatwiznę:)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Grzyby leśne /najlepiej same kapelusze/ zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 3 godz. Następnie odsączamy, grzyby kroimy, ponowne dodajemy do wody w której się moczyły i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną odciskamy z soku. Kapusta powinna być średnio kwaśna dlatego bardzo kwaśną przepłukujemy. Następnie drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą /do poziomu kapusty/, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu mieszając. Kapustę odcedzamy ale nie całkowicie - powinno pozostać ok. 0,75 szkl. wody. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy aż stanie się szklista. Doprawiamy pieprzem i solą. Możemy także dodać majeranek. Cebulę dodajemy do kapusty. Ugotowane grzyby odsączamy i wraz z 1-2 łyżkami wody dodajemy do ugotowanej kapusty. Zamiast moczyć i gotować fasolę wykorzystujemy fasolę z puszki: odsączamy na sicie, przepłukujemy i dodajemy do pozostałych składników. Kapustę z grzybami i fasolą często mieszając mocno podgrzewamy i podajemy.