Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Duszona kapusta z mięsem to przykład na to, że bogate i apetyczne dania nie zawsze muszą być wyszukane i skomplikowane. Dzięki szybkiemu obsmażeniu wołowiny i powolnemu gotowaniu jej w pomidorowym sosie, mięso staje się miękkie i smaczne. Dodatek kminku i wędzonej papryki podkręca smak dania. Kapustę z mięsem możesz zjeść od razu po przygotowaniu lub kolejnego dnia, ponieważ ponowne odgrzanie niesamowicie poprawia walory smakowe tej potrawy.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4089
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11197
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6437
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5444
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13433
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5196
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4089
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11197
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6437
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5444
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13433
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5196
Składniki
Kapustę z mięsem podawaj od razu po ugotowaniu, samodzielnie, z pajdą świeżego chleba lub ugotowanymi ziemniakami serwowanymi na osobnym talerzu.
Z kapusty usuń zewnętrzne liście, przekrój na ćwiartki i odetnij twarde części. Poszatkuj lub pokrój z grubsza w kwadraty o boku ok. 2 cm i odłóż na później.
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej lub smalec i partiami obsmażaj wołowinę ze wszystkich stron, po czym odłóż na talerz.
Następnie (w razie potrzeby) dolej łyżkę oleju i wrzuć drobno posiekaną cebulę, a po chwili dodaj papryki w proszku i kminek. Mieszaj, aby nie przypalić mieszanki, a gdy całość zacznie ładnie pachnieć, dodaj do garnka posiekaną kapustę.
Wlej około 80 ml wody i mieszając, duś całość około 5 minut. Następnie dodaj mięso, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, liść laurowy oraz zalej całość bulionem.
Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu około 60 minut, aż mięso stanie się miękkie. W razie potrzeby dolej więcej wody. Na koniec dopraw danie solą, czarnym pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru, jeśli pomidory były dość kwaśne.