Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta z mięsem mielonym to połączenie, które spotkać można w wielu kuchniach świata. W Polsce najpopularniejsze są gołąbki. Niezwykle efektowny jest francuski wariant tego dania, w którym mięsem faszeruje się liście kapusty tak, by odtworzyć jej pierwotny kształt. Co ciekawe, zamiast kapusty często używa się jarmużu. Francuzi przygotowują swoją chou farci w bulionie i podają z różnymi dodatkami. Bulion można jednak z powodzeniem zastąpić swojskim sosem pomidorowym.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 463
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 802
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 463
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 802
Składniki
Usuń z kapusty wierzchnie, uszkodzone liście. Zagotuj wodę w dużym garnku i lekko ją osób. Zblanszuj w niej kapustę, zanurzając ją w gotującej się wodzie (w całości) na około 10 minut. Wyjmij kapustę z wrzątku i od razu przepłucz zimną wodą. Podziel na pojedyncze liście, usuwając głąb. Osusz.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obierz i posiekaj cebule. Czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebule wraz z marchewką na maśle klarowanym. Pod koniec dodaj czosnek.
Bułkę namocz chwilę w wodzie, po czym odciśnij w jej nadmiaru. Połącz w jednolitą masę mięso mielone, podsmażone warzywa, jajko i bułkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W najmniejszy z liści kapusty zawiń niewielką porcję farszu. Kolejną rozsmaruj cienko na większym liściu i owiń nim pierwszą kulkę. Postępuj tak to wyczerpania farszu. Tak przygotowaną kapustę z mięsem mielonym owiń bawełnianą nitką.
Włóż kapustę do głębokiego naczynia żaroodpornego i zalej połową bulionu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut, co pewien czas dolewając bulionu.