Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocalić od zapomnienia :) To hasło wczorajszego pichcenia :) Pamiętałam tę potrawę z dzieciństwa, moja Babcia często ją robiła. Postanowiłam odtworzyć i wyszła idealnie taka sama jak wtedy :) Jako dziecko bardzo lubiłam z Babcią obierać te nóżki (u nas mówiło się stópki) i cyckać te kostki :)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8902
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21840
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 506
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8902
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21840
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 506
Składniki
Nóżki dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej wody razem z włoszczyzną, dodajemy sól i gotujemy aż do miękkości. Gotować trzeba 3-4 godziny, na małym ogniu.
Kapustę kroimy w dość duże kawałki, u mnie to były kwadraty. Wrzucamy do zimnej wody, dodajemy sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, ale nie do zupełnej miękkości. Tak na pół twardo, ponieważ będziemy jeszcze tą kapustę potem gotować z nóżkami, więc nie możemy dopuścić, żeby zrobiła się z niej mamałyga ;)
Kiedy nóżki będą już miękkie, odcedzamy warzywa i mięso od rosołu. Rosół zostawiamy. Będzie potrzebny :) Mięso studzimy i potem obieramy, większe kawałki kroimy na małe. Ugotowaną wcześniej kapustę odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy mięso z nóżek, zalewamy rosołem z gotowania nożek (ale nie całym rosołem, żeby nie powstała nam zbyt rzadka potrawa) i dodajemy odrobinę smalcu. Doprawiamy i gotowe :)