Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3760
Dodano: 04.01.2015
Odsłon: 12761
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Nóżki dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej wody razem z włoszczyzną, dodajemy sól i gotujemy aż do miękkości. Gotować trzeba 3-4 godziny, na małym ogniu.
Kapustę kroimy w dość duże kawałki, u mnie to były kwadraty. Wrzucamy do zimnej wody, dodajemy sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, ale nie do zupełnej miękkości. Tak na pół twardo, ponieważ będziemy jeszcze tą kapustę potem gotować z nóżkami, więc nie możemy dopuścić, żeby zrobiła się z niej mamałyga ;)
Kiedy nóżki będą już miękkie, odcedzamy warzywa i mięso od rosołu. Rosół zostawiamy. Będzie potrzebny :) Mięso studzimy i potem obieramy, większe kawałki kroimy na małe. Ugotowaną wcześniej kapustę odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy mięso z nóżek, zalewamy rosołem z gotowania nożek (ale nie całym rosołem, żeby nie powstała nam zbyt rzadka potrawa) i dodajemy odrobinę smalcu. Doprawiamy i gotowe :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

kulinarnagosia 19 stycznia 2017Zgłoś do usunięcia
Tak, tak, takie stare przepisy trzeba przypominać. Zdrowo, prosto i jakże smacznie :)127 Kto głosował? | Odpowiedz

Marusia26 24 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Dziękuję za ten przepis. Zabieram go. Jest dla mnie idealny ze względu na ogromny ból stawów. Na galaratę juz patrzeć nie mogę. A ta potrawa to połączenie mojego "leku " z kapustą. :)204 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 04 stycznia 2015Zgłoś do usunięcia
Wielkie brawa za pamięć i dodanie właśnie takiej niecodziennej i jak dla mnie nieznanej potrawy, tak jak napisałaś "ocalić od zapomnienia" !!!A zupkę zrobię jak najszybciej, bo bardzo zachęcająco mi zapachniała :) Uściski specjalne :)
199 Kto głosował? | Odpowiedz