Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapusta z pieczarkami 1+1+1

Kapusta z pieczarkami 1+1+1

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4182

Dodano:

Odsłon: 11600

Skąd taka dziwna nazwa – kapusta z pieczarkami 1+1+1? Użyłam jej po to, by łatwiej było zapamiętać proporcje użytych składników. A są to: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg pieczarek i 1 kostka masła (200 g). Reszta to tylko dodatki użyte dla smaku. Przepis na tę pyszną potrawę dostałam przed wielu laty od koleżanki z pracy. Można oczywiście pokusić się o wzbogacenie bukietu smaków o smażoną cebulkę albo dodatek leśnych grzybów czy dowolnych przypraw. Kapusta z pieczarkami jest doskonałym materiałem do testowania, uzupełniania i eksperymentowania, puść wodze wyobraźni! Jednak nawet w podstawowej wersji 1+1+1 oraz dodatkowo liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz sól jest to przepyszne i aromatyczne danie.

Składniki

  • kapusta kiszona – 1 kg
  • pieczarki – 1 kg
  • masło – 1 kostka (200 g), weganie bez trudu zastąpią masło dowolnym tłuszczem roślinnym, jednak proszę nie zmniejszać ilości – t
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • opcjonalnie – łyżeczka mielonego kminku (ja zawsze go dodaję do gotowanej kiszonej kapusty, ponieważ bardzo ułatwia trawienie, a
  • mielony pieprz i sól do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapusta z pieczarkami 1+1+1

Przygotowanie

  1. W odpowiednio dużym garnku/rondlu rozpuść powoli masło.

  2. W międzyczasie pieczarki opłucz, osusz i poszatkuj w plasterki. Wrzuć je do garnka, posyp obficie mielonym pieprzem oraz mniej obficie solą i podduś delikatnie na średnim płomieniu.

  3. Spróbuj kapustę kiszoną – jeśli jest bardzo kwaśna, to opłucz ją porządnie z nadmiaru kwasu. Moja kiszona kapusta nigdy nie bywa zbyt kwaśna, ponieważ kisimy kapustę na bieżąco przez całą zimę – gorąco rekomenduję ten sposób (o kiszeniu kapusty pisałam na blogu).

  4. Kapustę pokrój na desce na mniejsze kawałki i dodaj do rondla z podsmażonymi na maśle pieczarkami. Dołóż jeszcze mielony kminek (naprawdę, warto go użyć!), liść laurowy i ziele angielskie oraz szklankę gorącej wody. Garnek przykryj i duś powoli kapustę na maleńkim ogniu. Od czasu do czasu pomieszaj i sprawdzaj, czy nie trzeba dolać nieco wody. Nie przypal potrawy!

  5. Duś kapustę i pieczarki pod przykryciem do całkowitej miękkości, nie może chrupać podczas gryzienia. Duszenie potrwa około 1,5-2 godzin. Na koniec dopraw jeszcze pieprzem i solą do smaku.

  6. Tak przygotowana kapusta jest bardzo smaczna – sama wędruje do ust, spróbuj koniecznie. I choć to nie jest tradycyjna wigilijna potrawa, to jednak idealnie wpisuje się w klimat wieczerzy wigilijnej.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Puma654 04 sierpnia Może i smaczne,ale mam kilka "ale".Kapusty nigdy nie płucze się ,choćby była wściekle kwaśna! Należy wtedy odcisnąć nadmiar kwasu.Grzybów surowych ( w tym pieczarek) nigdy podczas smażenia nie doprawia się,szczególnie solą (puszczają sok),tylko pod koniec.Również z tym płukaniem pieczarek mam problem-wolę je obrać,gdyż grzyby nie znoszą wody,a żeby pieczarki oczyścić z ziemi to trzeba chwilę je myć.I ta olbrzymia ilość masła .Chociaż wiem,że kapusta kocha tłuszcz i grzyby też.Cóż,raz w roku można sobie pozwolić :) I tak jak napisałaś-koniecznie kminek mielony !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń