Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedzielny obiad bez rosołu i schabowego jako drugie danie? Nie ma mowy! Nie ma w Polsce bardziej popularnej formy kotleta niż klasyczny schabowy. Praktycznie w każdym polskim domu przynajmniej raz w tygodniu można usłyszeć charakterystyczne stukanie tłuczka do mięsa. Każdy ma swój niepowtarzalny patent na przygotowanie tego dania, jednak sekret tkwi w dodatkach. Jednym z nich jest kapusta zasmażana. To ona najczęściej pojawia się w duecie z kotletem schabowym, a w sezonie letnim często do zestawu dołączają młode ziemniaczki oprószone koperkiem.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 10
Polecam.
Odsłon: 199
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 68
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 10
Polecam.
Odsłon: 199
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 68
Składniki
Kilogram kapusty kiszonej odciśnij z soku i pokrój na drobno, dzięki czemu będzie się ją łatwiej nakładać i jeść. Kapustę umieść w odpowiednio dużym garnku. Wlej wodę, a następnie wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, cukier i kminek. Całość wymieszaj, przykryj garnek pokrywką i zagotuj kapustę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zawartość garnka lekko mrugała. Kapustę gotuj do miękkości. Cały proces może zająć około 30-40 minut.
Obierz i umyj marchewki, a następnie poszatkuj je na drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Marchewkę dorzuć do kapusty i wymieszaj. Obierz i poszatkuj cebule. Następnie nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej olej. Po chwili dorzuć cebulę i podsmażaj ja przez około 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni. Dodaj mąkę i od razu zacznij wszystko razem mieszać. Mąka w połączeniu ze smażącą się cebulką powinna się zacząć pienić. Po chwili dodaj na patelnię sok z garnka z kapustą i cały czas wszystko mieszaj. W razie potrzeby dolej więcej wrzącego wywaru, by zasmażka nie była zbyt gęsta.
Gotową zasmażkę przełóż do garnka z kapustą i wszystko wymieszaj. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej pieprzu lub cukru.