Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka pieczona na jarzynce"
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 190
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 929
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 190
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 929
Składniki
Karkówkę opłucz, osusz. Oprósz z obu stron solą, pieprzem i mieloną ostrą papryką (jeśli lubisz, czarny pieprz zastąp ziołowym). Przykryj folią spożywczą, schowaj do lodówki. Cebulę obierz, posiekaj.
Włoszczyznę oczyść, obierz i dokładnie opłucz. Marchewki, pietruszkę oraz seler pokrój w kos teczkę. Por natomiast potnij w półplasterki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w nieco większą kostkę.
Kapustę opłucz, osusz, poszatkuj. W brytfance rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć warzywa i mieszając, smaż 5 min. Przypraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Podlej bulionem. Karkówkę pokrój w plastry o grubości 1 cm.
Na patelni mocno rozgrzej 3 łyżki oleju. Zrumień na nim na dużym ogniu karkówkę z obu stron (po 1 min). Kotlety ułóż na kapuście. Brytfannę przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 50 min.
Smak przygotowanego w ten sposób bigosiku z karkówką wzbogacą świeże zioła. Gotowe danie obficie posyp (tuż przed podaniem) posiekaną natką pietruszki albo majerankiem.Źródło: Tina